Zet 2021 in met deze 6 toptentoonstellingen…

… waar je met je museumpas gratis binnenloopt.

22 December 2020

Visions Multiples
© BAM - Bergen

Wel wel, eindelijk zijn we van dat vervelende jaar 2020 af - met goede hoop op een beter en gezonder 2021. De Belgische musea hebben er alvast véél zin in, getuige het weelderige aanbod aan expo’s in het voorjaar. Lees mee, en verlekker je alvast op een nieuw jaar vol museumplezier.

1) Icoon van de pop art in Bergen

Wie pop-art zegt, zegt: Roy Lichtenstein. In het BAM in Bergen pakt men uit met een grote retrospectieve van dit Amerikaanse icoon van de pop art. In Visions multiples komen de uitgesproken thematieken van de meester naar voren: vrouwen, stripverhalen en massaconsumptie. Wist je dat Lichtenstein naast prenten ook beeldhouwwerken, spandoeken en zelfs wandtapijten maakte? (tot 18/4)

2) Zonder blikken of blozen

Het Snijders & Rockoxhuis in Antwerpen was altijd al een plek waar je de elegantie van de Antwerpse burgerij kon bewonderen, maar met Blind Date. Portretten met blikken en blozen wordt er een bijzondere collectie aan historische portretten tentoongesteld. De aanstichter van deze blind date tussen het publiek en de portretten uit renaissance en barok is natuurlijk… Fernand Huts en zijn Phoebus Foundation. In de Sint-Carolus Borromeuskerk zijn bijzondere kinderportretten te zien!

The Phoebus Foundation
© The Phoebus Foundation

3) Respecteer de Dress.Code!

Kleding is niet zomaar een manier om minder bloot te zijn - de manier waarop we ons kleden vertelt een hele geschiedenis. Welk verhaal schuilt achter een verdwenen knoop op een mantel, een verborgen zakje in een gilet of een maatpak in fijne wol? Modemuseum Hasselt duikt in zijn eigen archief, op zoek naar collectiestukken die zijn verbonden met herinneringen, emoties en avonturen. DRESS.CODE. decodeert de betekenis van kledij voor ons leven - en die is behoorlijk groot, zo kunnen we hardnekkige fashionista’s geruststellen. (tot 9/5)

4) Naar het licht

In donkere dagen komt een tentoonstelling over licht als geroepen. De Brusselse Stichting Boghossian, gesitueerd in de geweldige art-decovilla Villa Empain, nodigde negentien hedendaagse kunstenaars uit alle windstreken (Japan, Libanon, Marokko, België, Zuid-Korea, …) uit om rond de idee van ‘licht’ te werken. Het levert The Light House op, een tentoonstelling die specifiek op maat is gemaakt van de tentoonstellingsruimte en ons alvast licht maakt van gemoed! (tot 18/4)

Stichting Boghossian- Villa Empain
© Stichting Boghossian- Villa Empain

5) Vier keer BOZAR

In BOZAR bezoek je nog tot 24/1 met je museumpas de tentoonstelling met de tekeningen en assemblages van de Molenbeekse artiest Philippe Vandenberg, die vanuit zijn atelier de verwarrende wereld rondom scherp vastlegt. Ontdek er bovendien Hotel Beethoven (nog tot 14/2), een expo die de geniale componist in al zijn veelzijdigheid laat zien en horen. Ook Facing van Eyck loopt nog: een duik in de gedetailleerde microkosmos van de Vlaamse meester. Voor de die hards valt ook nog tot 11/02 de tentoonstelling Danser Brut te bewonderen, de duopresentatie rond de wonderlijke wereld van de dans, in samenwerking met het Gentse Museum Dr. Guislain. Goed om weten: met je museumpas kan je elke dag één expo gratis bezoeken.

6) Tijd voor bier

Tijd voor bier, ‘t zal wel zijn! Het Maison du patrimoine médiéval mosan (in het hart van de middeleeuwse stad Bouvignes) heeft goed begrepen waar een mens in feestdagen nood aan heeft. De expo L’age de la bière (nog tot 3/10/21) belicht de rol van het gouden goedje bij dagelijks gebruik, bij feestelijkheden en bij rituele offerandes. En zo past alleen nog een welgemeend: santé!

Maison du patrimoine médiéval mosan
© Maison du patrimoine médiéval mosan

204 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

265 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas