Zet 2021 in met deze 6 toptentoonstellingen…

… waar je met je museumpas gratis binnenloopt.

22 december 2020

Visions Multiples
© BAM - Bergen

Wel wel, eindelijk zijn we van dat vervelende jaar 2020 af - met goede hoop op een beter en gezonder 2021. De Belgische musea hebben er alvast véél zin in, getuige het weelderige aanbod aan expo’s in het voorjaar. Lees mee, en verlekker je alvast op een nieuw jaar vol museumplezier.

1) Icoon van de pop art in Bergen

Wie pop-art zegt, zegt: Roy Lichtenstein. In het BAM in Bergen pakt men uit met een grote retrospectieve van dit Amerikaanse icoon van de pop art. In Visions multiples komen de uitgesproken thematieken van de meester naar voren: vrouwen, stripverhalen en massaconsumptie. Wist je dat Lichtenstein naast prenten ook beeldhouwwerken, spandoeken en zelfs wandtapijten maakte? (tot 18/4)

2) Zonder blikken of blozen

Het Snijders & Rockoxhuis in Antwerpen was altijd al een plek waar je de elegantie van de Antwerpse burgerij kon bewonderen, maar met Blind Date. Portretten met blikken en blozen wordt er een bijzondere collectie aan historische portretten tentoongesteld. De aanstichter van deze blind date tussen het publiek en de portretten uit renaissance en barok is natuurlijk… Fernand Huts en zijn Phoebus Foundation. In de Sint-Carolus Borromeuskerk zijn bijzondere kinderportretten te zien!

The Phoebus Foundation
© The Phoebus Foundation

3) Respecteer de Dress.Code!

Kleding is niet zomaar een manier om minder bloot te zijn - de manier waarop we ons kleden vertelt een hele geschiedenis. Welk verhaal schuilt achter een verdwenen knoop op een mantel, een verborgen zakje in een gilet of een maatpak in fijne wol? Modemuseum Hasselt duikt in zijn eigen archief, op zoek naar collectiestukken die zijn verbonden met herinneringen, emoties en avonturen. DRESS.CODE. decodeert de betekenis van kledij voor ons leven - en die is behoorlijk groot, zo kunnen we hardnekkige fashionista’s geruststellen. (tot 9/5)

4) Naar het licht

In donkere dagen komt een tentoonstelling over licht als geroepen. De Brusselse Stichting Boghossian, gesitueerd in de geweldige art-decovilla Villa Empain, nodigde negentien hedendaagse kunstenaars uit alle windstreken (Japan, Libanon, Marokko, België, Zuid-Korea, …) uit om rond de idee van ‘licht’ te werken. Het levert The Light House op, een tentoonstelling die specifiek op maat is gemaakt van de tentoonstellingsruimte en ons alvast licht maakt van gemoed! (tot 18/4)

Stichting Boghossian- Villa Empain