Koppel in museum © Martin Corlazzoli / museumPASSmusées

5 musea voor een niet-cliché valentijn

8 februari 2024

Hier is de romantiek ver zoek

Ah valentijn, dé hoogdag voor liefhebbers van kaarsen, rode rozen en honingzoete woorden. Ben jij minder fan van al dat gedoe? Ga de clichés tegen en neem je partner mee naar een van deze musea. Zie het als een soort ‘daten voor gevorderden’: Romantisch? Niet per se. Plezant? Dat des te meer. 

1) Hou het zedig in PARCUM (Leuven)

Hand-in-hand, een knuffel of een passionele kus? Geen plakkerig gedoe in PARCUM, museum voor religieuze kunst en cultuur in Leuven. Het museum huist immers in een oud klooster waar paters in de 17e eeuw zedig hun dagen sleten. Uit respect voor de oude bewoners, hou je het dus best netjes. Niet erg natuurlijk, want zo kan je je volledig focussen op de verschillende expo’s die PARCUM voor je in petto heeft. Zo legt fotografe Myriam Rispens religieuze processies vast in verschillende Belgische dorpen en leer je in ‘Je gelooft het nooit’ waarom we eigenlijk chocolade eieren eten op Pasen. 

Voor wie nadien toch wat affectie nodig heeft: het omliggende park leent zich perfect voor een gezellige hand-in-hand-wandeling

2) Zware kost in het Mons Memorial Museum (Bergen)

Luchtig thema voor een date? Nah, veel te cliché. Jullie uitje wordt bittere ernst. Breng voor valentijn een bezoek aan een van onze oorlogsmusea, zoals het Mons Memorial Museum. Hier ontdek je hoe de oorlog aanvoelde voor de gewone mens. Hoe hou je contact met je geliefden als het buiten zo klettert? Laat je meenemen door persoonlijke verhalen en een pakkende audiogids waarin de jonge frontsoldaat Jules Blasse je mee door de verschrikkingen van de Groote Oorlog neemt. Daar word je even stil van. 

3) Okselvijvers in het Belfort van Brugge

Op het eerste zicht lijkt het Belfort van Brugge best romantisch. Mooi gebouw, adembenemend uitzicht over de stad … kan niet beter! En toch pik je deze locatie er best niet uit voor een eerste date. Dat mooie uitzicht komt namelijk met een kost: 366 trappen om te beklimmen. Dat is niet alleen gênant wanneer je conditie niet op peil is - *hijg, hijg* - maar ook dat zweetgeurtje komt je verleidingstactiek niet ten goede. Maar als je date bovenaan de trap nog steeds even verliefd naar je kijkt, dan weet je dat het een blijvertje is. 

4) SOA’s onder de loep in het Geneeskundemuseum (Brussel)

Chlamydia, syfilis, herpes … niet bepaald de beste gespreksonderwerpen om in the mood te geraken. En dat exact wat een bezoek aan het Geneeskundemuseum in Anderlecht je voorschotelt. Naast een razend interessante geschiedenis over onze geneeskunde van vroeger tot nu, vind je er ook allerlei wassen poppen die de meest lugubere ziektes afbeelden. Speciaal voor jou en je geliefde is er ook een zaal gewijd aan seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kan nooit genoeg bijleren over de liefde, toch?  

5) Een uitje voor schermverslaafden in het Computermuseum (Namen)

Zalig, zo samen in de zetel zitten … terwijl je beide vlijtig tokkelt op je smartphone. Duik samen nog wat dieper in de wereld van schermen en software in het Computer Museum NAM-IP in Namen. Je start bij oude boekhoud- en schrijfmachines, staat oog in oog met de eerste computers in België en eindigt bij de touchscreens die je elke dag in je handen hebt. Want wie heeft een romantische brief nodig als je je lief ook een hartjes-emoji kan sturen via Whatsapp? Juist, ja. 

Ook een niet-cliché valentijnscadeau nodig?

Vergeet de rode rozen en geef je geliefde (en jezelf) de museumpas: goed voor een jaar vol verrassende dates in meer dan 240 Belgische musea. 

Koop 'm online of maak het extra speciaal en koop een Limited Edition museumpas van James Ensor, nu verkrijgbaar in Mu.ZEE en vanaf 14 februari ook in het James Ensorhuis.  


244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

330 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas