Museum Plantin-Moretus krokusvakantie © Ans Brys - Museum Plantin-Moretus

6 leuke gezinsuitjes voor de krokusvakantie

8 februari 2024

Want een museum is er voor volwassenen én kinderen

Hebben je (klein)kinderen een weekje vakantie, maar is je inspiratie even op? Sla de binnenspeeltuin over en ga samen op museumbezoek. Van deze 6 uitstappen wordt iedereen blij. 

1) In-druk-wekkende woensdag in Museum Plantin-Moretus (2+)

Je kroost meenemen naar het Museum Plantin-Moretus is altijd een goed idee, maar tijdens de krokusvakantie wordt het er éxtra gezellig. Op woensdag 14 februari borrelt er vanalles in de oude drukkerij van Christoffel Plantijn. Kom luisteren naar verteltheater vol prachtige prenten, maak je eigen masker, teken zoals een echte kunstenaar of - misschien wel het allercoolste - ga aan de slag met de drukpers

De krokusvakantie is bovendien de laatste week van de expo ‘Van crabbelinge tot carton’ waarin de 100 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties voor je zijn uitgestald. Op woensdag kan je aansluiten bij een rondleiding speciaal voor families. Mis zeker het schetsboekje van de 12-jarige Rubens niet!

Alle info over In-druk-wekkende woensdagen, vind je op de website van Museum Plantin-Moretus

2) Confetti en kostuums in het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker (alle leeftijden)

Eentje die nooit mag ontbreken in een Krokus-lijstje: het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker in Binche. Het Carnaval van Binche is legendarisch. Zo legendarisch zelfs, dat de figuur met de grote witte hoed, Gilles van Binche, bekroond is tot UNESCO-Werelderfgoed. Als immaterieel erfgoed. Geen betere plek dus om je onder te dompelen in de wereld van stoeten, confetti en kostuums! Hoewel het Carnaval in Binche enorm in trek is, was het oorspronkelijk een heel intiem gebeuren. In de expo ‘Binche intiem. Auditieve verkenning' getuigen vrouwen, kinderen, ambachtslieden en gemaskerde acteurs hoe de feesten de stad doen opleven. 

Het blijft trouwens niet alleen beperkt tot Binche. In de vaste collectie ga je samen op ontdekkingstocht door feesten en rituelen van over de hele wereld. Extra troef: kindjes mogen er in een verkleedkoffer duiken om hun bezoek in stijl af te leggen. 

Gilles van Binche
© Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker

3) Reisje door Europa in het Speelgoedmuseum Mechelen (alle leeftijden)

Je hebt het vast al gelezen in het nieuws: in het voorjaar van 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Daarom richt het Speelgoedmuseum in Mechelen de schijnwerpers op Europees speelgoed. In ‘PlayZone’ maak je samen een reis door verschillende Europese landen, van het wereldberoemde bouwblokje uit Denemarken tot de puzzelkubus van de Hongaar Rubik. Onderweg luister je naar het verhaal van Mechelaars die migreerden vanuit een ander Europees land. Met veel liefde en nostalgie vertellen ze je over hun speelgoed en de tradities die ze mee naar België namen. Een geluksmomentje voor jong én ouder. 

4) Carnavalsoutfits kiezen in GardeRobe MannekenPis (4+)

Nog een spetterend carnavalskostuum nodig voor je kinderen? Dit mini-museum is een bom aan inspiratie. In GardeRobe MannekenPis in Brussel staat het namelijk vol met verkleedde beeldjes. Manneken Pis heeft meer dan 1000 verschillende outfits! Een pak zoals Elvis Presley, Obélix of De Rode Duivels? Je weet niet waar eerst kijken. Het museum heeft voor de kleinsten ook een speciaal parcours, doorspekt met de grappigste anekdotes en weetjes.

5) Sneakers spotten in Eperon d’Or (alle leeftijden)

Kleine sneakerfanaat in huis? Eperon d'Or in Izegem vertelt over de boeiende geschiedenis van het hippe schoeisel: ooit gewoon een sportschoen, vandaag zo veel meer. In de oude schoenfabriek word je getrakteerd op allerlei weetjes en boeiende verhalen. En natuurlijk zijn er ook heel wat zeldzame sneakers te bewonderen. Maak je bezoek extra leuk met een workshop sneakers pimpen of volg deze krokusvakantie het peuter- en kleuterparcours van Mini & Maxi, twee kleurrijke figuurtjes die je al spelenderwijs door de museumzalen gidsen. 

Wist je trouwens dat je een gepersonaliseerd paar sneakers kan winnen? Op je parcours kom je een wedstrijdvraag tegen. Vul ‘m in en wie weet word jij de gelukkige winnaar van een paar sneakers, voor jou gepimpt door een kunstenaar. 

Z33 - This is Us
© Z33 - This is Us

6) Word een echte kunstkenner in Z33 (6+)

Hup, snel naar Hasselt, want de krokusvakantie is de laatste week voor de expo ‘This is Us’ in Z33. Voor deze tentoonstelling dook curator Fabian Flückiger in de Vlaamse hedendaagse kunstcollecties van het M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE en M Leuven en vulde ze aan met zeven nieuwe kunstwerken. Vraag aan de balie naar het familieparcours bij deze expo en voltooi jullie missie: een echte kunstkenner worden! Hoe je dat doet? Zet je zintuigen op scherp en volg de 6 stappen om alle vaardigheden onder de knie te krijgen. 

Goedkoop op gezinsuitstap met de museumpas

Voor kinderen is de toegang tot musea vaak gratis. Heb je een museumpas? Dan ga je als (groot)ouder, tante of nonkel ook gewoon gratis mee binnen.


244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

322 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas