Tuinwinkel Plantentuin Meise © Plantentuin Meise - tuinwinkel

6 verrassende museumshops

16 november 2023

Garant voor cultureel shoppingplezier

Heeft een museumstuk indruk op je gemaakt en zoek je een publicatie die je er meer over kan vertellen? Is je kleindochter binnenkort jarig en wil je haar een cultureel verantwoord cadeautje geven? Of hou je gewoon graag een souvenir over aan je uitstap? Deze museumshops kunnen je een handje helpen. Van lokale lekkernijen tot wapenschilden en kunstboeken. Het aanbod is al even divers als de musea zelf. 

1) Train je groene vingers in de tuinwinkel van de Plantentuin van Meise

Vrienden van de plant komen in deze museumshop zeker aan hun trekken. De Tuinwinkel van de Plantentuin Meise is voorzien van een arsenaal aan floragerelateerde spullen, zoals tuin- en plantenboeken voor beginners en experts, vele soorten zaden en bijzondere planten. Maar snuister vooral rond, want tussen het groen verschuilen zich ook juwelen, postkaartjes, kinderspeelgoed en lokale lekkernijen voor de fijnproevers. Denk aan ambachtelijke confituur en een ruim assortiment aan thee en koffie. De plantentuinhoning is zelfs van eigen bijen!

2) Alles (s)tof in het Industriemuseum Gent

Lokaal geproduceerd door mensen van nu, maar met machines van toen. Het winkeltje van het Industriemuseum is niet groot, maar je zal je het bezoekje niet beklagen. Een pennenzak om al je losse balpennen in te verzamelen, stoffen vlaggetjes die wel 100 feestelijke gelegenheden meegaan, notitieboekjes voor je museum-verlanglijstje … Zorg er maar voor dat je alles nog kan dragen. Of koop er gewoon nog een totebag om je aankopen in te steken. Probleem opgelost! 

Handdoeken Industriemuseum Gent
© Industriemuseum

3) Gegarandeerd cadeau-succes in de winkel van het Museum van het Waalse Leven (Luik)

In het Museum van het Waalse Leven gaan tentoonstelling en winkel naadloos in elkaar over. Daar waar de expo’s je wegwijs maken in de sociale geschiedenis, economie, literatuur en folklore van het Wallonië van de 19de eeuw, kan je erop rekenen dat de shop je een toepasselijk scala aanbiedt aan bier, wijn, lekkernijen, kunstreproducties, boeken, werken van hedendaagse kunstenaars, keramiek, speelgoed en andere cadeau-ideeën die Wallonië uitademen. Het is een uitgelezen plek om een cadeau of souvenir te vinden met een originele inslag.

© Museum van het Waalse Leven

4) Scherp je kunstkennis dankzij de bookshop van WIELS (Brussel)

Deze bijzonder fijne bookshop, die is ondergebracht in de brouwzaal, is er ééntje voor de meerwaardezoeker. Het Centrum voor Hedendaagse Kunst te Brussel biedt interessante en diepgaande publicaties aan over hedendaagse kunst, architectuur of fotografie. Mis zeker de catalogi en kunstenaarsedities van WIELS zelf niet, zoals die van Marcel Broodthaers, Didier Vermeiren of de artiest die er op dat moment exposeert. Leuke extra: ook een selectie cd’s, dvd’s, LP's, postkaarten en babykleding beschikbaar – te genieten voor of na een koffietje

© WIELS Bookshop

5) Een ode aan de sappige rode vrucht in de winkel van het Aardbeimuseum (Wépion)

Dat de winkel van het Aardbeimuseum rond aardbeien draait, spreekt voor zich. Wat wél verrassend is, is de variatie aan aardbeiproducten die er pronken. Loop er eens binnen na een wandeling door de tuin van kleine vruchten en koop er aardbeilikeur, aardbeicider, aardbeisiroop, appel-aardbeisap, aardbeiconfituur, aardbeivinaigrette en aardbeisnoepjes. Minder eetbaar zijn de verschillende boeken, postkaarten en magneten. Onze aanraders: de aardbei-mélisse limonade van Simone a soif! en het aardbeibier van La Wépionnaise, een brouwerij uit Namen. Moet er nog aardbei zijn?

© Museum van de Aardbei

6) Souvenirs van de havenstad in de MASshop

Sinds 1 september zit de winkel van het Museum aan de Stroom (MAS) in een nieuw jasje. Zoek je nog een verjaardagscadeau voor een echte Antwerpen-fan? Dan moet je vooral door de hippe merchandise snuisteren. Geef je ogen ook de kost aan de muur vol postkaarten, de talrijke boeken, posters en hebbedingen.  Het is moeilijk om er met lege handen buiten te lopen!  

Shop MAS Antwerpen
© MAS

Nog een tip voor een origineel cadeau?

Doe iemand plezier met de museumpas: 365 dagen vol verrassende uitstappen in eigen land. 


244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

322 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas