Begijnhofmuseum Turnhout © Begijnhofmuseum Turnhout

7 mini-musea die je moet zien

16 november 2023

Klein maar fijn!

Vind je grote musea soms ook overweldigd? Of heb je gewoon zin in een kort museumbezoek? Spring dan eens een van deze 7 musea binnen. Hier vind je grootse collecties, verpakt in een kleine decors.

1) Begijnhofmuseum: waar de tijd bleef stilstaan

In Turnhout ligt een stukje UNESCO-werelderfgoed waarvoor je graag een ommetje maakt. Het prachtige Begijnhof straalt een en al rust uit. Het is precies of de tijd er is blijven stilstaan. Middenin het erf ligt het Begijnhofmuseum, waar je kennismaakt met de bijzondere bewoners. Aan de hand van gebruiks- en kunstvoorwerpen leer je hun levensstijl beter begrijpen. Begijnen legden niet de gelofte van armoede af en bepaalden zelf hun leefregels. Uitzonderlijke dames dus! 

2) Megalietenhuis: niet zomaar een paar stenen

Voor dit knusse museum zak je af naar Wéris, een van de charmantste dorpjes van Wallonië. In het Megalietenhuis ontdek je hoe onze dorpen er vroeger uitzagen. De stenen constructies - megalieten - die je op het terrein vindt, zijn gemaakt door de eerste landbouwers-veetelers aan het einde van de Steentijd. In het bezoekerscentrum vertellen maquettes, audio en video je meer over het leven van toen.

3) GardeRobe MannekenPis: een grote dressing

Denk je dat jij veel kleren hebt? Dan heb je die van onze toeristische trekpleister nog niet gezien. Manneken Pis heeft meer dan 1000 verschillende outfits waarvan je er enkele kan bewonderen in hartje Brussel. GardeRobe MannekenPis ligt op een boogscheut van het beeldje himself en lijkt een beetje op een grote kleerkast. Neem er zeker de audiogids bij, zodat de verhalen achter de outfits tot leven komen. 

4) Apotheekmuseum: kruidencocktail in je neus

Welkom in de oudste apotheek van België! Na zes generaties apothekers, werd het gebouw in Maaseik omgetoverd tot een museum. Je kan in het Apotheekmuseum dus niet meer terecht voor je neusspray of Paracetamol, maar wel voor een prachtige reeks glazen kruidenpotjes. Er ligt zelfs gedroogde mango van 1550! Wandel daarna ook door de kruidentuin vol planten die je waarschijnlijk nog nooit eerder zag. 

Bezoek zoveel kleine fijne musea als je wilt met de museumpas. Een heel jaar lang. 


5) Lintweverijmuseum van Komen: op ambachtelijke wijze

Ritssluitingen, schoenveters of de etiketjes aan onze kledingstukken. Tegenwoordig worden ze vooral in fabrieken gemaakt, maar hoe ging dat vroeger? Op ambachtelijke wijze natuurlijk, met weefgetouw en noeste arbeid. Het Lintweverijmuseum van Komen herinnert ons aan dit intensieve proces. In de authentieke werkplaats vind je nog weefgetouwen die 850 jaar oud zijn. Naar het schijnt zouden ze zelfs nog werken! 

6) Brugse Vrije: pareltje op de Burg

Het Stadhuis van Brugge ken je waarschijnlijk wel, maar ken je het gebouw ernaast ook? Dat is de Brugse Vrije, een pareltje dat je niet kan missen. De gouden Vrouwe Justitia op het dak verklapt al dat het gebouw vroeger dienstdeed als gerechtshof. Dé blikvanger is een bombastische ‘Keizer Karelschouw’, gemaakt uit eikenhout en marmer. Eentje naar de hand van de Brugse kunstenaar Lanceloot Blondeel. 

7) Fondation Thalie: een huis vol kunst

In de buurt van de chique Louizalaan in Brussel ligt Fondation Thalie. Wanneer je aankomt bij het witte huis, zou je niet meteen denken dat er een museum in schuilt. Toch herbergen de muren heel wat kunstkleppers. Hier staat hedendaagse kunst centraal, in een decor dat regelmatig verandert. Op een jaar passeren er wel drie tot vier tentoonstellingen, zodat geen enkel bezoek hetzelfde is. Benieuwd wat er nu op het programma staat? 

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

322 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas