Mechelen citytrip museumpas © Unsplash - Eduard Delputte

Op daguitstap naar Mechelen

22 maart 2024

Verken de stad van de Maneblussers met een portie cultuur, natuur en lekker eten

Hoe goed ken jij Mechelen eigenlijk? Gelegen tussen twee stedelijke titanen – Antwerpen en Brussel – wordt de stad nog te vaak over het hoofd gezien. En dat is jammer, want Mechelen heeft heel wat te bieden. Volg onze route voor een dagje musea, eten en natuur. Wedden dat je gecharmeerd zal zijn? 

Je kan Mechelen gemakkelijk bereiken met de trein. Het dichtstbijzijnde station voor je eerste stop is Mechelen-Nekkerspoel, maar wie graag een 20-tal minuutjes wandelt, kan ook in station Mechelen afstappen. 

Korting op treintickets met je museumpas

Wist je dat je met de museumpas vijf Discovery-tickets van de NMBS krijgt? Daarmee reis je vijf keer heen- en terug voor de helft van de prijs. Handig!

Van hof tot hoogtepunt: een voormiddag in het Museum Hof van Busleyden

Begin je dag met een bezoek aan Museum Hof van Busleyden, dat recent een grondige renovatie kreeg. Het oude stadspaleis dient nu als museum waar je in de rijke periode van de Bourgondiërs duikt. Onderweg ontmoet je verschillende inwoners van Mechelen, zoals gastheer Hiëronymus van Busleyden of grande dame Margareta van Oostenrijk. Ga zeker een blik werpen op de Besloten Hofjes, een houten kastje uit de late middeleeuwen waarin paradijselijke tuinen zijn afgebeeld. Heerlijk om even bij weg te dromen. 

Naast de vaste collectie kan je ook de tijdelijke tentoonstelling binnenwandelen. In ‘Ridders van het Gulden Vlies’ ontrafel je de mysteries van de eigenaardige ridderorde en bewonder de gerestaureerde wapenborden uit een Mechelse optocht.

Is de drukte in het museum soms iets te veel voor jou? Elke vrijdag, van 13 tot 17 uur houdt het museum een ‘Stil Bezoek’. Er zijn minder prikkels, zodat jij in alle rust de collectie kan ontdekken.

Expo Gulden Vlies - Hof van Busleyden
© Museum Hof van Busleyden

Na je bezoek nog energie over? Op nog geen vijf minuten van het museum staat de Sint-Romboutstoren. Niet meteen de ideale plek voor mensen met hoogtevrees, want de toren - die je overal in de stad ziet uitsteken - is maar liefst 97 meter hoog. De 538 trappen betreden is een hele karwei, maar de skywalk met adembenemend uitzicht is het meer dan waard.

Museum Hof van Busleyden is gratis met de museumpas. Om de Sint-Romboutstoren te beklimmen, betaal je € 10

Middag: lokale lekkernijen in de Vleeshalle

Zo, je culturele honger is gestild. Tijd om ook je knorrende maag te sussen. Een wandeling van nog geen tien minuten brengt je naar de Vleeshalle. Ooit boden slagers hier hun koopwaar aan, nu is de monumentale hal een culinaire hotspot. Van internationale gerechten tot ijsjes of gewoon een koffietje: hier vindt iedereen zijn gading. 

Namiddag: Barbie en blokjes in het Speelgoedmuseum Mechelen

Goed verzadigd trek je naar je volgende museumhalte: het Speelgoedmuseum, zo’n 7000 vierkante meter plezier voor jong én oud vol met … speelgoed. Je waant je er een beetje in de Dreamland. Van treincollecties tot Barbiepoppen en Playmobil: voor de ouders is het pure nostalgie, voor de kinderen een grote speeltuin. Het museum organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Zo kan je momenteel naar ‘PlayZone Europe’, een expo met speelgoed en verhalen uit verschillende Europese landen.

Gratis met de museumpas

Altijd een citytrip achter de hand hebben?

Met de museumpas bezoek je een jaar lang meer dan 240 musea, verspreid over het hele land. Goed voor heel wat verrassende uitstapjes om samen met je dierbaren van te genieten. 


Ontspannen in de Kruidtuin

Tijd om even uit te blazen na je tocht. Op een kwartiertje stappen van het Speelgoedmuseum ligt de Kruidtuin. Geniet van deze rustige oase in de stad, wandel langs de vijvers en relax op het gras bij de standbeelden. 

Kruidtuin Mechelen
© Kruidtuin Mechelen

Goed afsluiten met een etentje

Aan goede restaurants geen gebrek in Mechelen. Zo kan je bijvoorbeeld je dag afsluiten bij SAVA, een restaurant dat vooral bekendstaat om zijn heerlijke tapas. Deel ze gezellig met je tafelgenoten en ga naar huis met een voldaan gevoel én een heleboel mooie herinneringen

Meer daguitstappen met de museumpas?

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

322 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas