Coudenbergpaleis met de museumpas © Jasmine Van Hevel - Coudenbergpaleis

Duik onder de grond in deze 4 musea

11 januari 2024

En verschuil je voor de winter

Ah, januari. Een maand vol goede voornemens, hernieuwde energie, maar ook: veel donkere dagen. En die kunnen soms wat tegensteken. In deze 4 musea duik je diep onder de grond om zo de winter even te negeren.

Coudenbergpaleis, een pareltje onder de stad (Brussel)

In Brussel staat het vol met mooie gebouwen. De Beurs, het Koninklijk Paleis of de Grote Markt weten menig toerist te bekoren. Maar wist je dat er ook onder de stoep nog een pareltje ligt? Het Coudenbergpaleis is het oude vertrek van Keizer Karel en bevindt zich vlak onder het Paleizenplein. Van de 12e tot de 18e eeuw was het dé blikvanger van de stad en een plek waar heel wat mensen van adel verbleven. Een brand gooide roet in het eten en verwoestte het imposante gebouw. Gelukkig bleef er toch een stukje intact … onder de grond. Vandaag is het paleis een betoverende archeologische site waar je door gewelfde gangen loopt en verborgen kamers ontdekt. 

Tijdreizen in de steenkoolmijnen van Bois-du-Luc (La Louvière) en C-mine (Genk)

De steenkoolindustrie lijkt vandaag ver weg, maar op heel wat plaatsen in ons land vind je nog sporen terug van deze zware arbeid. In Houdeng-Aimeries nabij La Louvière, bijvoorbeeld, waar een heel mijnwerkersdorp is overgebleven. De site van Bois-du-Luc is bekroond tot UNESCO-werelderfgoed en heeft naast een mijn ook een schooltje, een rusthuis, een kiosk, tal van werkmanshuisjes en een kerk. Het museum geeft je een bijzondere kijk in het leven van de arbeiders, waarin de balans tussen het gezin en het werk een continue zoektocht was. 

Ook in Limburg vind je nog zo’n mijnsite. Bovenop de steenkoolmijn van Winterslag in Genk staat het strakke gebouw van C-mine, een creatieve site waar erfgoed en hedendaagse kunst elkaar ontmoeten. Tijdens de C-mine expeditie daal je 6 meter onder de grond en wandel je anderhalve kilometer door de oude tunnels. Onderweg maak je je eigen lied met hendels en knoppen, vertellen hologrammen je de spannendste verhalen en word je zelf een mijnwerker dankzij Virtual Reality.

Racen met ratten in het Riolenmuseum

Naast een oud paleis, ligt er nog iets anders verscholen onder de Brusselse straten: een rioolnetwerk! In het Riolenmuseum wandel je vlak onder de Anderlechtsepoort en kom je meer te weten over de belangrijkste aders van de stad. Hoe een riolering proper blijft, hoe waterzuivering nu net in elkaar zit en wie dagdagelijks door het slijk ploetert: een audiogids, foto’s en machines leggen het je haarfijn uit. Misschien kom je onderweg wel wat knagende vrienden tegen die zich ook voor de winter verschuilen? 

Hernieuw je museumpas met korting

Wist je dat je je museumpas ook automatisch kan hernieuwen? Wanneer je huidige abonnement is afgelopen, hernieuwt je pas vanzelf mét € 5 korting. 


244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

322 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas