Bezoek Ensorjaar 2024 met de museumpas

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed, de Oostendse schilder die vooral bekendstaat om zijn maskers en skeletten. Als eerbetoon zetten musea in Oostende, Antwerpen en Brussel de Belgische grootmeester in de schijnwerpers. Het hele jaar lang verwennen ze jou met tentoonstellingen die de man achter het masker beetje bij beetje onthullen. Als kers op de taart kan je ook meedoen aan de derde editie van De Nationale Expo, een wedstrijd en tentoonstelling voor onbekend talent, die helemaal in het teken staat van Ensor. Ontdek hieronder alle activiteiten van het Ensorjaar waar je naartoe kan met de museumpas!

Nog geen museumpas? ‘t Is het moment!

Met de museumpas heb je toegang tot al deze Ensor-expo’s en honderden andere musea in België, een heel jaar lang. Koop ‘m gemakkelijk online en geniet van een jaar vol uitstapjes.

Deze expo’s wandel je gratis binnen met je museumpas

De aftrap van het Ensorjaar werd al in december gegeven, door kunstmuseum Mu.ZEE. In Oostende, de thuishaven van Ensor, ontpopt zich een heus stadsfestival met twee knallers van expo’s. Ook Brussel, waar Ensor les volgde, lanceert in het voorjaar twee gloednieuwe tentoonstellingen. Antwerpen sluit het Ensorjaar af met najaarstentoonstellingen in maar liefst vier musea. 

Tentoonstellingen rond Ensor in Oostende

Tentoonstellingen rond Ensor in Brussel

Tentoonstellingen rond Ensor in Antwerpen

Gebeten door Ensor?

Koop de museumpas online of in een van onze musea en geniet van al deze tentoonstellingen.

Even beroemd worden als Ensor? Doe mee met De Nationale Expo.

Droom jij ervan om jouw kunstwerk te zien schitteren in een écht museum? Dat kan werkelijkheid worden, want in 2024 gaat de derde editie van De Nationale Expo van start: de editie Ensor. De Nationale Expo is een project van museumpas en VRT, met als kers op de taart een tentoonstelling in KBR.  We gaan op zoek naar verborgen talent in de beeldende kunsten: van schilderkunst tot keramiek, van tekenkunst tot mixed media. Hoe je het uitwerkt, is volledig aan jou. Zolang je je maar laat inspireren door James Ensor

Niet alleen volwassenen, maar ook creatieve kinderen en jongeren kunnen meedoen. Wie wint, krijgt een plek in de expo in KBR, op de Kunstberg in het hartje van Brussel

Laat je inspireren door Ensor en doe mee voor 19 mei 2024!

Bemachtig een Limited Edition museumpas

Kriebelt het om deze Ensor-expo’s te bezoeken? Spaar afzonderlijke tickets uit en koop meteen de museumpas. Voor slechts € 59 bezoek je meer dan 240 musea in België. Zo vaak je maar wilt, een heel jaar lang. Extra leuk?
Speciaal voor het Ensorjaar steken we de museumpas in een Ensor-jasje. Zo heb je altijd een iconisch werk (en een souvenir!) op zak.

Graag eigenaar worden van een Ensor-museumpas? Koop hem in een museum met een Ensor-expo:

Luister naar een podcast over James Ensor

KBR organiseert niet alleen een tentoonstelling rond James Ensor, maar maakt voor het eerst ook een bijbehorende podcast. In vier afleveringen duik je in het leven van de jonge Ensor in Brussel. Als 17-jarige knaap zakt de Oostendenaar af naar onze hoofdstad. Iets wat een stempel zal drukken op de rest van zijn carrière. 


Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas