Mirror Mirror - Mode & de Psyche
© Mario Del Curto
Tentoonstelling

Mirror Mirror - Mode & de Psyche

Museum Dr. Guislain

Museum Dr. Guislain en MoMu – ModeMuseum Antwerpen slaan de handen in elkaar voor de dubbeltentoonstelling MIRROR MIRROR – Mode & de psyche, die de connectie tussen mode, psychologie, zelfbeeld en identiteit onderzoekt.

Niets zit ons dichter op de huid dan onze kledij. Ze is een bemiddelaar tussen onszelf en de wereld, een veruitwendiging van wie we zijn of wie we ‘willen’ zijn. Mode geeft de mogelijkheid om ergens bij te horen, een gemeenschappelijke identiteit uit te bouwen, maar laat ook toe om uit de band te springen. De samenwerking tussen MoMu en Museum Dr. Guislain brengt deze intieme relatie vanuit uiteenlopende invalshoeken in beeld. Terwijl MoMu de focus legt op onze persoonlijke beleving van het lichaam, gaat Museum Dr. Guislain op zoek naar creaties van kunstenaars voor wie een kledingstuk onlosmakelijk verbonden is met wat zich binnenin henzelf afspeelt. Deze stukken komen nooit in de winkelrekken terecht, maar worden enkel gekoesterd door de ontwerper. Deze designers tekenen of naaien geen stuk om louter te dragen, ze ontwerpen om erin te leven.

De tentoonstelling in Museum Dr. Guislain kijkt eerst naar de relatie tussen kleding en psychiatrie om daarna het werk van bijzondere kunstenaars in de kijker te zetten. De tentoonstelling is opgebouwd rond vier thema’s.

Achter gesloten deuren
In vele psychiatrische ziekenhuizen werd tot de jaren 1960 enkel gestichtskleding gedragen. Patiënten gaven bij opname hun persoonlijke kledij en spullen af. Dit uniform maakte het mogelijk om het samenhorigheidsgevoel te versterken of conflicten over bezittingen te vermijden. Voor sommigen vormde het een extra obstakel tegen ontsnapping. Dat niet iedereen zomaar zijn identiteit wou opgeven, blijkt uit de vele voorbeelden van gepersonaliseerde gestichtskledij: van het verscheuren van lakens tot een nieuw geïmproviseerd omhulsel, over aanpassingen aan het te dragen uniform, tot het maken van een volledig nieuwe outfit.

De straat als catwalk
Kleding is meer dan een middel om onszelf warm te houden of om ons te bedekken. Ze kan machtig zijn en een boodschap helpen verspreiden. Kunstenaars komen in speciale kledij de straat op en tonen zich aan toevallige voorbijgangers. Zo probeerde Helga Goetze dagelijks, van 1983 tot 2007, in Berlijn mensen te overtuigen van het belang van seksuele vrijheid voor vrouwen. Ze droeg tijdens haar publieke optredens kledij vol seksuele en religieuze scènes die ze zelf geborduurd had. Haar leuze luidde: Ficken ist Frieden. Een andere vorm van performance zijn rituelen en de kledij die daarbij hoort. Zo trouw je in een trouwkleed en poets je niet in je zondagskostuum. Bij elk ritueel horen gepaste gewaden die hun rol spelen in een heel persoonlijke ceremonie. De Italiaan Giuseppe Versino maakte begin twintigste eeuw fantastische kledij van draden van dweilen. Hij was opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en moest als dagtaak poetsen. Dat deed hij, gekleed in deze kostuums die vaak meer dan 40 kg wogen.

Wanneer textiel huid wordt
Sommige kledingstukken en kunstwerken zijn sterk verbonden met de maker en worden soms enkel door de maker gezien. Waarom ze creëren, is vaak gelinkt aan hun biografie. Zo proberen kunstenaars in de isolatie van de psychiatrische instelling hun identiteit bij zich te houden, zoals de Duitse Helene Reimann, die tekeningen van kleding en schoenen onder haar kussen en matras verstopte. Op die manier probeerde ze haar verleden als schoenenverkoopster niet te vergeten. Kledij staat ook symbool voor bepaalde maatschappelijke groepen. Kleding is verbonden met gender en het verlangen naar een andere genderidentiteit kan gesymboliseerd worden door stereotiepe beelden. Soms is kledij zodanig intiem dat het enkel in de privésfeer wordt geduld en kan het een rol spelen in het nastreven van een intiem verlangen. Zo getuigen de honderden foto’s van in panty’s gehulde vrouwenbenen van de obsessie van een onbekende man en voelde Willem van Genk zich pas echt goed in zijn vel als hij in een van zijn regenjassen de stad in ging.

Fascinatie en creatie
De tentoonstelling brengt ten slotte de modewereld en outsiderkunstenaars samen. Sommigen zijn zeer bewust met mode bezig en laten zich inspireren door modetijdschriften. Anderen werken met hun eigen typische techniek en materiaal, wat resulteert in uitzonderlijke creaties die niet altijd het dragen als functie hebben. Omdat de modewereld een wereld van experiment is, steeds op zoek naar de stijl van morgen, is het niet toevallig dat zij interesse heeft in kunstenaars die niet in een hokje te plaatsen zijn. Hun kunstwerken worden op stoffen gedrukt of inspireren tot aparte snitten. Ontmoeting en samenwerking staan hierbij altijd centraal. Zo liet Christopher Kane zich voor zijn pre-herfstcollectie 2017 inspireren door de kunstenaars van het Art Brut Center Gugging, dat verbonden is aan een psychiatrisch ziekenhuis nabij Wenen, en vond in 2021 in Amsterdam het Outsiderwear Festival plaats, waarvoor op initiatief van kunstenaar Jan Hoek outsiderkunstenaars en modeontwerpers samen aan de slag gingen.

MIRROR MIRROR – Mode & de psyche brengt in Gent uitzonderlijke kunstenaars bijeen die elk op hun eigen manier kledij of textiel gebruiken om zichzelf een plaats in de wereld te geven. Als idealist, als man of vrouw, als bruid of als koningin: ieder tekent, naait of borduurt om de meest uiteenlopende redenen. Met naald en draad geven ze hun identiteit vorm. Hun creaties worden in het geheim gedragen of verborgen, maar worden ook met trots getoond op de catwalk van de straat.

Met werk van o.a. Marcel Bascoulard, Jane Fradgley, Christopher Kane, Yumiko Kawai, Ezekiel Messou, Michel Nedjar, Giovanni Batista Podestà, Kenneth Rasmussen, Melina Riccio, Joseph Schneller, Ayse Somuncu & Bas Kosters, Henry Speller, Pascal Tassini, A.F.Vandevorst, Giuseppe Versino, Pascale Vincke, ROB Walbers, Nana Yamazaki....

€10 Gratis met museumpas

Openingsuren

zaterdag tot en met zondag

Open op:

  • Dinsdag van 9:00 tot 17:00
  • Woensdag van 9:00 tot 17:00
  • Donderdag van 9:00 tot 17:00
  • Vrijdag van 9:00 tot 17:00
  • Zaterdag van 13:00 tot 17:00
  • Zondag van 13:00 tot 17:00

Contact

Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent
+32 9 398 69 50
info@museumdrguislain.be
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Gent-Dampoort

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas