Broodthaerskabinet
© S.M.A.K.
Exposition

Broodthaerskabinet

S.M.A.K.

Met het Broodthaerskabinet maakt S.M.A.K. ruimte voor de permanente presentatie van onder meer kunstwerken, edities, boeken en archiefstukken van Marcel Broodthaers.

Met het Broodthaerskabinet maakt S.M.A.K. ruimte voor de permanente presentatie van onder meer kunstwerken, edities, boeken en archiefstukken van Marcel Broodthaers (1924-‘76) die het museum in zijn collectie heeft. Broodthaers was een van de meest invloedrijke figuren in de 20ste-eeuwse kunstgeschiedenis. De impact van zijn activiteiten als kunstenaar werd destijds niet alleen opgemerkt in eigen land. Ook internationaal brak hij snel door en is de uitstraling van zijn werk blijvend.

Het werk Le Pense-Bête (1964) wordt beschouwd als het scharnierpunt tussen Marcel Broodthaers’ dichtersbestaan en zijn beeldend kunstenaarschap. Het is voor S.M.A.K. dan ook een hele eer om dit sleutelwerk in zijn collectie te bewaren en het te kunnen tonen in het Broodthaerskabinet. Door een aantal onverkochte exemplaren van zijn laatste dichtbundel in plaaster te zetten, maakte hij het lezen van de bundel bijna onmogelijk. Hierdoor ontstond een ‘object’ dat, tot zijn eigen verbazing, als kunstobject veel meer interesse opwekte dan de dichtbundel op zich ooit had gedaan. Broodthaers sprak over Le Pense-Bête als zijn eerste ‘proposition artistique’, zijn eerste daad als beeldend kunstenaar.

De rol van Marcel Broodthaers wat betreft het denken over (de plaats van) kunst, haar functie en haar geschiedenis, kan moeilijk worden overschat. Wanneer het gaat om reflectie op de rol en betekenissen van kunst en de (museale) instellingen waarin ze functioneert, is zijn oeuvre de spiegel bij uitstek. Om deze reden wil S.M.A.K. deze kunstenaar en zijn verstrekkende invloed met het Broodthaerskabinet expliciet een plaats geven in het museum.

Het Broodthaerskabinet werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met Maria Gilissen-Broodthaers.

€12 Gratuit avec pass musées

Heures d'ouverture

au

Ouvert le:

  • Mardi de 10:00 à 18:00
  • Mercredi de 10:00 à 18:00
  • Jeudi de 10:00 à 18:00
  • Vendredi de 10:00 à 18:00
  • Samedi de 10:00 à 18:00
  • Dimanche de 10:00 à 18:00

Contact

Jan Hoetplein 1
9000 Gent
+32 9 3236001
info@smak.be
Visitez le site web

Accessible avantageusement en train

NMBS Gand St Pierre

Profitez de 50% de réduction sur votre voyage !
Avec votre pass musées, vous avez accès à 5 Discovery Tickets de la SNCB qui vous permettent de voyager à moitié prix vers les musées de votre choix (réduction valable sur le trajet aller-retour).

Découvrez votre avantage sur Mon pass musées

Plus d'informations sur ce musée

Mon pass musées
Identifiez-vous pour le pass musées digital