Les Bourgeois de Calais © Les Bourgeois de Calais in Bergen

Toptentoonstelling: Rodin in het Museum voor Schone Kunsten Bergen

4 april 2024

5 weetjes over de bedenker van de denker

Het Museum voor Schone Kunsten in Bergen hield een tijdje de deuren gesloten, maar wat een comeback! In het voormalige ‘BAM’ zijn al heel wat grote namen de revue gepasseerd en ook in 2024 is dat niet anders. Dit jaar vullen de ruimtes zich met het werk van Auguste Rodin (1840-1917), de Franse beeldhouwer die wereldberoemd werd met o.a. ‘De denker’ en ‘De kus’. 

BAM eert hem met een grote overzichtstentoonstelling waarin maar liefst 200 creaties van Rodin en van andere beeldhouwers te zien zijn, zoals Jacques Du Brœucq en Berlinde De Bruyckere. Rodin alvast wat beter leren kennen? Met deze vijf weetjes kan je flink uitpakken bij je gesprekspartners.

De expo loopt van 13 april tot en met 18 augustus 2024.  

Een ticket voor de tentoonstelling ‘Rodin: een moderne Renaissance’ kost € 16, maar voor € 59 heb je al een museumpas op zak. Daarmee bezoek je niet alleen deze, maar ook 240 andere musea en expo’s, een heel jaar lang. 

Koop hier je museumpas ›

1) Hij verbleef 8 jaar in België …

… en vond het geweldig! Het doet de ronde dat de beeldhouwer dit een van de mooiste periodes in zijn leven vond en dat geloven we natuurlijk graag. Rodin kwam naar België in 1870, toen hij nog niet half zo bekend was als nu. In acht jaar tijd transformeerde hij van ambachtsman tot artiest: hij werd onafhankelijk, leerde de ateliers te imponeren en ontdekte de Renaissance via onze eigen Rubens

Zoals elke artiest doet - of omdat hij het regenweer in ons land beu was - maakt hij een reis naar Italië. Die trip gaf hem een laatste duwtje in de rug, want toen hij terug in België kwam, hield hij zich niet meer in. Hij ging de strijd aan met de decadente officiële kunst en zette in 1876 ‘l'Age d'airain’ (De Bronstijd) neer. Een beeld dat in deze expo natuurlijk niet kon ontbreken. 

L'Age d'airain van Rodin
© L'Age d'airain van Rodin

2) Hij heeft de Munt in Brussel mee versierd

Rodin leerde zijn kunst in de publieke ruimte, door te reageren op oproepen. Zo droeg hij ook zijn steentje bij aan het knappe operagebouw op het Muntplein in Brussel. Toen de oproep voor de versiering van de Munt werd uitgestuurd, werkte Rodin voor de beeldhouwer Carrier-Belleuse. Een opdracht die ze natuurlijk niet konden laten liggen. We zien Rodin trouwens nog wel vaker in het Brusselse straatbeeld. Denk maar aan het sierfries op de Beurs, de voorstelling van de provincies in de Troonzaal van het Koninklijk Paleis of de ornamenten op het Koninklijk Conservatorium

De Munt in Brussel
© De Munt in Brussel

3) Hij houdt van het Zoniënwoud

De groene long van Brussel is een geliefde plek bij menig Brusselaar en dat was in de tijd van Rodin niet anders. Samen met zijn vrouw, Rose, maakte hij eindeloos veel wandelingen om dichter bij de natuur te staan. Men zegt soms dat Rodin een van de eerste artiesten is die zijn werk linkt aan het menselijke leven. Hij heeft geen heldenverhalen, goden of koningen nodig om zijn werk prestige te geven en haalt zijn inspiratie gewoon uit de mensen en natuur om zich heen. 

4) Hij houdt niet van sokkels

In de expo zie je geen beelden op sokkels staan en daar is een goede reden voor: Rodin is er geen fan van. Misschien ken je zijn beeld ‘Les Bourgeois de Calais’ wel? Dat staat al een lange tijd te pronken in het Koninklijk Museum van Mariemont op een 3 meter hoge sokkel. En dat helemaal tegen Rodins advies in. Speciaal voor de tentoonstelling wordt het beeld van de sokkel gehaald en tijdelijk neergezet in ‘Jardin du Maïeur’ bij het stadhuis. 

Voor Rodin was het contact met de grond ontzettend belangrijk. Het beeld moet kunnen ‘aarden’ en staat zo ook dichter op het publiek. In Bergen zal je dus geen sokkels zien staan!

5) Hij was een beetje gevoelig

Sommige mensen kunnen beter tegen een vleugje kritiek dan anderen. Rodin was iemand die je best niet te veel tegen de schenen stampte, want wie kritiek gaf op zijn werk, kreeg vaak een tornado over zich heen. Misschien heeft het wel wat met zijn verleden te maken. Als jonge knaap werd hij maar liefst drie keer afgewezen voor de École des Beaux Arts, omdat zijn ontwerpen te ‘vrijpostig’ waren. Je zou voor minder gefrustreerd worden. 

Ga gratis naar Rodin en andere toptentoonstellingen

Met de museumpas bezoek je deze en meer dan 250 andere expo’s voor slechts € 59. Zo spaar je meteen heel wat tickets uit. Wil jij ook onbeperkt op museumavontuur?


Ook deze tentoonstellingen moet je zien

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

306 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas