Pashouder in museum © Martin Corlazzoli / museumPASSmusées

7 tentoonstellingen die je moet hebben gezien

26 januari 2024

Want het voorjaar zit vol culturele hoogstandjes

Alle nieuwjaarsborrels achter de rug en opnieuw ruimte in de agenda? Wrijf maar in je handen en hou je museumpas klaar, want er komt een hele resem nieuwe expo’s op ons af. Soms zijn ze bittere ernst, soms ontroeren ze of werken ze op je lachspieren. Er is voor ieder wat wils. Kan je niet kiezen? We begrijpen het. Hier zijn alvast zeven kleppers die een plek op je verlanglijstje verdienen.

1) Rodin in BAM: de beeldhouwer in beeld

Het Museum voor Schone Kunsten in Bergen (BAM) hield een tijdje de deuren gesloten, maar wat een comeback! In BAM zijn er al heel wat grote namen de revue gepasseerd en ook in 2024 is dat niet anders. Na de Spaanse surrealist Joan Miró en liefhebber van ronde vormen, Fernando Botero, vullen de ruimtes zich dit jaar met het werk van Auguste Rodin (1840-1917). De Franse beeldhouwer bracht niet alleen het wereldberoemde beeld ‘de denker’ tot leven, maar blijft ook vandaag een belangrijke inspiratiebron. BAM eert de artiest met een grote overzichtstentoonstelling. Bewonder maar liefst 200 van zijn creaties en die van andere beeldhouwers, zoals Jacques Du Brœucq en Berlinde De Bruyckere.

Van 13 april tot en met 8 augustus 2024

2) Het jaar van James Ensor: ontmoet de man achter de maskers

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed, de Oostendse schilder die vooral bekendstaat om zijn maskers en skeletten. Als eerbetoon zetten verschillende Belgische musea de grootmeester in de schijnwerpers. Het feestje is al begonnen in Oostende met een expo rond zijn stillevens in Mu.ZEE en met een bijhorend stadsfestival. Later dit voorjaar volgen ook het James Ensorhuis (Oostende), Bozar en KBR museum (Brussel), en in het najaar komt er nog meer verwennerij in Antwerpen, met expo’s in maar liefst vier musea

PS Heb je nog geen museumpas? Dan is het nu het moment, want speciaal voor het Ensorjaar lanceren we een Limited Edition museumpas met een werk van Ensor. 

Benieuwd? 

Hier vind je alles over het Ensorjaar ›

Ensorjaar 2024
© James Ensor

3) Surrealisme in Bozar: 100 kaarsjes op de taart

Ceci n’est pas une exposition! - of wel? Surrealisme bestaat 100 jaar en er is geen betere plek om dat te vieren dan in Brussel. Bozar neemt de taak op zich en heet je vanaf 21 februari welkom op Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België. In 1924 begon alles met enkele gedurfde pamfletten, waaronder die van dichter Paul Nougé, maar al snel bloeide het uit tot een gevestigde avant-gardestroming. Bozar brengt een periode van 60 jaar Belgisch surrealisme in beeld, met aandacht voor de politiek-historische achtergrond én voor vrouwelijke kunstenaars

Van 21 februari tot en met 16 juni 2024

4) Over het Gulden Vlies in Museum Hof van Busleyden: mythes ontrafeld

Wat weet jij eigenlijk allemaal over het Gulden Vlies? Spek je kennis tijdens een bezoek aan het opgeknapte Museum Hof van Busleyden dat vanaf 24 februari weer de deuren openzet. In de nieuwe expo word je gekatapulteerd naar 1491. De Orde van het Gulden Vlies paradeerde toen over de Grote Markt in Mechelen, met unieke wapenborden en hun herkenbare halskettingen. Wist je trouwens dat ze een soort voorloper zijn van de Europese Unie? Of we ze ook als voorbeeld moeten nemen, is dan weer een heel ander verhaal. Ontrafel de mysteries van deze eigenaardige ridderorde en bewonder de gerestaureerde wapenborden uit de optocht.

Van 24 februari tot en met 2 juni 2024

Tip: bezoek ze allemaal gratis met de museumpas

Kan je niet kiezen welk van deze kleppers je het liefst wilt zien? Met de museumpas hoef je niet te kiezen om ticketjes uit te sparen. Je betaalt eenmalig € 59 en kan nadien zoveel expo’s binnen als je wilt, een heel jaar lang. 

5) De Cirkel van Vrouwelijke Schilders in het Félicien Rops Museum: dialoog tussen vroeger en nu

Helaas is het niet altijd een evidentie geweest dat ook vrouwelijke kunstenaars een plek krijgen in een museum. Het Félicien Rops Museum in Namen zoomt dit voorjaar in op het eerste vrouwelijke kunstcollectief. Het zijn voornamelijk werken van Brusselse artiesten uit de 19e eeuw, verzameld op talrijke salons. Hoe zou een vrouwelijke kunstenaar de dag van vandaag terugkijken op deze schilderijen vol bloemen, gezichten en landschappen? Om dat te weten, nodigt het museum de hedendaagse kunstenaar Kikie Crêvecoeur uit. Zij werpt een blik op de oude werken en gaat ermee in dialoog. Benieuwd wat dat gaat geven?

Van 13 april tot en met 8 september 2024

6) Jef Geys in WIELS: niets is wat het lijkt

Dit jaar zet WIELS de Limburger Jef Geys in de kijker, een artiest die moeilijk samen te vatten is onder één noemer. Van sensuele fruitreliëfs tot een aankleedpop en educatieve films: Geys verzamelde wel 844 titels in zijn persoonlijke werkarchief. Het Brusselse museum neemt je mee in dat archief met als rode draad “Is wat men ziet wel wat men denkt te zien?”. Volgens Geys is veel van ons taal- en beeldgebruik gebaseerd op gewoontes en vooroordelen. Daarom moedigt hij iedereen aan om op een persoonlijke, meer sceptische manier naar zijn werk te kijken. Kom jij een blik werpen?

Van 2 februari tot en met 19 mei 2024

7) Rebel Garden in Musea Brugge: tuinen die spreken

Afgelopen zomer werden we flink getrakteerd door Moeder Natuur: bosbranden, overstromingen en helse hittegolven overspoelden het journaal. Dit voorjaar legt Musea Brugge de tumultueuze relatie tussen mens en natuur onder de loep, en dat niet op een, maar op drie locaties tegelijk. ‘Rebel Garden’ maakt deel uit van de Triënnale Brugge en met een ticket bezoek je zowel het Groeningemuseum, als het Gruuthusemuseum en het Museum Sint-Janshospitaal

Via oude en actuele kunst snijden de musea thema’s aan zoals de zesde massa-extinctie en klimaatactivisme. Kunstwerken van onder andere Emile Claus, Otobong Nkanga en Per Kristian Nygård palmen niet alleen de musea zelf, maar ook hun tuinen in. Een zachte, maar krachtige boodschap. 

Van 13 april tot en met 1 september 2024

De beste tentoonstellingen in je mailbox?

Schrijf je hieronder in op de museumpas-nieuwsbrief en ontvang tweewekelijks de niet-te-missen-tentoonstellingen en artikels boordevol museuminspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Door in te schrijven, stem je in met de privacyverklaring

Deel je museumervaringen
#museumpassmusees

Deze expo’s onthouden?

Zoek ze op in de museumpas-app en druk op het hartje bovenaan. Zo leg je op 1, 2, 3 een verlanglijstje aan en heb je altijd inspiratie achter de hand. 


245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

307 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas