Surrealisme in Bozar © 'Les regards perdus', René Magritte, 1927 | Foto: Benoît Plice

Toptentoonstelling: surrealisme in Bozar

21 februari 2024

3 redenen om meteen op bezoek te gaan

Surrealisme bestaat 100 jaar en er is geen betere plek om dat te vieren dan in Brussel. Bozar neemt de taak op zich en heet je vanaf 21 februari welkom op Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België. De expo neemt je mee door een periode van 60 jaar Belgisch surrealisme, met namen als Paul Nougé, René Magritte, Jane Graverol, maar ook internationale werken van o.a. Max Ernst en Salvador Dalí. Nóg overtuiging nodig? Hier zijn drie redenen om meteen je bezoek te plannen.  

De expo loopt van 21 februari tot en met 16 juni 2024. 

Een ticket voor de tentoonstelling ‘Histoire de ne pas rire. Surrealisme in België’ kost € 18, maar voor € 59 heb je al een museumpas op zak. Daarmee bezoek je niet alleen deze, maar ook 240 andere musea en expo’s, een heel jaar lang. 

Koop hier je museumpas 

1) Je maakt kennis met belangrijke vrouwelijke kunstenaars

Na een rondje door de expo kan je heel wat grote namen aan je kunstenaarslijstje toevoegen. In dat lijstje staat ook heel wat vrouwelijk talent en dat was vroeger niet altijd een evidentie. De Brusselse Jane Graverol, bijvoorbeeld, ondertekende haar eerste werken als ‘Jean’, om als vrouw toch naam te kunnen maken. Gelukkig krijgen ze vandaag wel de aandacht die ze verdienen. Naast Jane Graverol, maak je ook kennis met haar tijdgenote Rachel Baes, die al op 17-jarige leeftijd in een Parijs Salon mocht tentoonstellen. 

Rachel Baes in Bozar
© Rachel Baes, Waanzinnige liefde, olie op doek, s.d., Verzameling Retelet. © Sabam 2024

2) Je leert waarom België een surrealistisch land is

Bozar wakkert je vaderlandsliefde aan door in te zoomen op Belgisch surrealisme. In 1924 begon alles met enkele gedurfde pamfletten, waaronder die van dichter Paul Nougé, maar al snel bloeide het uit tot een gevestigde avant-gardestroming. Kunstenaars als Magritte en Nougé wilden de wereld bestormen en hervormen. Misschien vind je na de expo eindelijk een antwoord op de vraag waarom wij zo'n surrealistisch land zijn. Of waarom er altijd al een vijsje los zat bij ons. 

3) Je krijgt er nog een gratis expo bovenop

Niet eentje binnen, maar buiten de museummuren. Bozar heeft samen met vijf kunstenaars een bijzonder parcours ontwikkeld vol Augmented Reality. Je vertrekt in de mooie Horta Hall in het museum en gaat dan op pad door de wijk van de Kunstberg. Onderweg passeer je acht kunstwerken die je tot leven brengt via een app. Dat noemen ze nu eens cultureel verantwoord op je gsm zitten! 

Het parcours loopt gelijktijdig met de expo. Je kan de app gratis downloaden in het museum. 

Bemachtig een Limited Edition museumpas van Magritte

Heb je nog geen museumpas om een jaar lang van Bozar en 240 andere Belgische musea te genieten? Dan is nu het moment, want speciaal voor deze unieke expo kan jij een Limited Edition museumpas bemachtigen met een kunstwerk van René Magritte. Haal dit unieke exemplaar aan het onthaal van Bozar (en haast je, want op is op!).


245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

307 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas