Musée Plantin-Moretus
Grillig, bizar, monsterachtig, maar ook karikaturaal en lachwekkend. Het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus pakt uit met eigen 'Groteske kunst', uitbundige ornamenten in tekeningen en prenten. Zestiende-eeuwse fantasierijke figuren en beesten, werk van Vredeman de Vries en prentkunst van Bosch, Bruegel, Ensor ..., Bervoets, De Coninck en Cneut.
Grotesken van de renaissance tot nu
Van Nero...
Aan het einde van de vijftiende eeuw herontdekt men in Rome de ondergrondse ruïnes van het beroemde keizerlijke paleis van Nero: het Domus Aurea. Op de muren vinden de nieuwsgierigen ongeziene, bonte muurschilderingen met overdadige, symmetrische versieringen. Daartussen wemelt het van bizarre dieren en fabelwezens. De decoraties gaan de geschiedenis in als ‘grotesken’, naar hun vindplaats in ‘grotachtige’ ruïnes.
Over de renaissance
Vanaf de herontdekking en vooral tijdens de renaissance inspireren deze antieke grotesken kunstenaars. In de Nederlanden introduceren Hans Vredeman de Vries en Cornelis Floris de uitbundige en fantasierijke ornamentvorm in de prentkunst. Met hun gedrukte ontwerpen met eindeloze variaties verspreiden ze de grotesken ornamentiek naar andere kunsttakken. De grotesken vinden hun weg naar de schilderkunst, architectuur, edelsmeedwerk, glasschilderkunst en de boekdrukkunst.
tot Ensor en Carll Cneut
Vandaag verbinden we ‘grotesk’ nog steeds aan het grillige, bizarre, monsterachtige maar ook het karikaturale en lachwekkende’. Het vormt een bron van inspiratie voor vele kunstenaars. In de zestiende-eeuwse Nederlanden zijn Bosch en Bruegel met hun ‘drollerieën’ in de prentkunst, de grote pioniers. James Ensor, Fred Bervoets en René De Coninck zijn moderne en hedendaagse kunstenaars die in hun voetspoor treden. Tot op vandaag blijven 'grotesken' en het 'groteske' een blijvende aantrekkingskracht uitoefenen op kunstenaars. Illustrator Carll Cneut laat zich inspireren door de grotesken-collectie en creëert speciaal voor de tentoonstelling vijf werken.
De tentoonstelling
In de tentoonstelling Grotesken. De verbeelding van de fantasie. ontdek je prenten van Vredeman de Vries en Frans Floris, een uitzonderlijke reeks zestiende-eeuwse ontwerptekeningen van Paul Vredeman de Vries en prentkunst van Bosch, Bruegel, Ensor, Bervoets, De Coninck en Cneut.
Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt een begeleidend boek met onder andere een interview met Carll Cneut, en een wetenschappelijke publicatie gewijd aan de ontwerptekeningen van Paul Vredeman de Vries.
Het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus
Het Prentenkabinet bewaart in depot een schat aan prenten en tekeningen vanaf de 16de eeuw tot vandaag. Door presentaties kan het publiek kennis maken met verschillende aspecten van deze rijke collectie. De tentoonstelling De Grotesken. Een fascinerende fantasiewereld is hier een voorbeeld van.
Comment un musée est-il approuvé? >"Un très beau musée. Nous avons choisi le jeu radiophonique, mais il y avait aussi toutes sortes d’autres jeux. On a aussi eu droit à une démonstration gratuite d’imprimerie, génial !"
Ouvert le:
Profitez de 50% de réduction sur votre voyage !
Avec votre pass musées, vous avez accès à 5 Discovery Tickets de la SNCB qui vous permettent de voyager à moitié prix vers les musées de votre choix (réduction valable sur le trajet aller-retour).