De Nationale Expo editie Ensor © museumPASSmusées

De Nationale Expo: jouw kunstwerk in het museum?

7 maart 2024

Laat je inspireren door Ensor en stel je kandidaat tot en met 19 mei

Op 28 juni 2024 opent de derde editie van De Nationale Expo, een tentoonstelling met werk van verborgen artistiek talent. Daar kan ook jouw werk tussen zitten! 

Ben jij bezig met beeldende kunst? En wil je je werk wel eens zien schitteren in een museum? Laat je inspireren door James Ensor en stuur je strafste creatie in voor 19 mei. Wie wint, bemachtigt een plek in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België op de Brusselse Kunstberg. 

Ja, ik stel mijn kunstwerk kandidaat


Ensor als inspiratiebron

In 2024 vieren we het Ensorjaar: een eerbetoon aan de Belgische meester die 75 jaar geleden overleed. Daarom zit ook De Nationale Expo in een James Ensor-jasje. Laat je voor jouw werk inspireren door deze kleurrijke schilder uit Oostende, die vooral bekend staat om zijn maskers, skeletten en bloemen

Vlak voor De Nationale Expo, is Ensor zelf te gast in KBR. In ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ zie je hoe de Oostendse kunstenaar ook in Brussel inspiratie vond. Ga er dus zeker eens rondneuzen voor jouw creatie en wie weet treed jij deze zomer wel in Ensors voetsporen?  

Alle media binnen de beeldende kunsten zijn welkom, van schilderkunst tot keramiek, van tekenkunst tot mixed media. Niet alleen volwassenen, maar ook creatieve kinderen en jongeren mogen meedoen. 

Expo Ensor in KBR
© Martin Corlazzoli / museumPASSmusées

Wat is De Nationale Expo?

De Nationale Expo is een wedstrijd en tentoonstelling van museumPASSmusées en VRT in KBR. Dit is dé kans voor onbekend artistiek talent om in de schijnwerpers te staan. Jarenlange ervaring is geen vereiste, alleen een portie passie en een oog voor kunst. 

In deze unieke tentoonstelling is plaats voor 70 werken. Deel je werk met zoveel mogelijk kennissen, want hoe meer stemmen je hebt, hoe meer kans je maakt. 60 werken worden namelijk gekozen door het publiek en een professionele jury. De overige 10 kunstwerken komen uit De Nationale Ket-Expo, een initiatief van Ketnet (VRT). 

De 70 bekroonde kunstwerken kan je gratis bezichtigen van 28 juni tot en met 31 juli 2024 in KBR.

De Nationale Expo in KBR © Martin Corlazzoli / museumPASSmusées

Hoe kan je deelnemen?

  1. Laad ten laatste op 19 mei een foto op van je kunstwerk via www.NationaleExpo.be
  2. Moedig iedereen aan om te stemmen.
  3. Gewonnen? Bewonder je werk met je fans op de Kunstberg, in de Koninklijke Bibliotheek van België.


Een veiling voor het goede doel

Wie een plek wint in De Nationale Expo kan zijn of haar werk ook laten veilen voor het goede doel. Dat gebeurt tijdens de vernissage op 27 juni, in KBR. De opbrengsten gaan integraal naar Kom op tegen Kanker, een organisatie die de ziekte helpt te vermijden, bestrijden en te verzachten. Jouw werk is dus goud waard. 

Ben je zelf geen krak in kunst, maar ken je iemand die hier absoluut aan moet meedoen? Stuur deze link even door.

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

306 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas