Museum

O.L.V. ter Potterie

Dit historische hospitaalcomplex (13de - 17de eeuw) met zijn barokke kerk verrast met prachtige schilderijen, beeldhouwwerken, meubilair, wandtapijten, glasramen en een exclusieve zilververzameling.

Dit hospitaal gaat terug tot de 13de eeuw toen zusters er pelgrims, reizigers en zieken verzorgden. De museumcollectie telt een groot aantal drieluiken. Het pronkstuk is echter de zilverkast met reliekhouders, kandelaars en wijwatervaten.

Het huidige museum bevindt zich in de oude ziekenzaal. Je vind er de eclectische collectie die de zusters in de loop der eeuwen verzamelden. De oudste stukken gaan terug tot de 14de eeuw.

Aan het witte kalkstenen beeld van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Potterie in de barokke kerk worden heel wat mirakels toegeschreven. Ze komen uitvoerig aan bod in kleurrijke glasramen, wandtapijten en in een mirakelboekje. Het 13de-eeuwse beeld is één van Brugges oudst bewaarde sculpturen.

De kleine ziekenzaal van het hospitaal heeft, zoals gebruikelijk in de middeleeuwen, een aanpalende kerk. In de 15de eeuw bouwde men op het domein ook een klooster. De eerste museumopstelling dateert van 1934.

Ga gratis met de museumpas
242 Belgische musea in 1 pas

Openingsuren

Vr - zo: 9:30 - 12:30 + 13:30 - 17:00
Gesloten: ma - do

Contact

Potterierei 79 b
8000 Brugge
050 44 87 43
musea.reservatie@brugge.be
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Brugge

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas