Museum voor Schone Kunsten van Doornik

Het is het enige museum ontworpen door de architect Victor Horta. Het museum voor Schone Kunsten beschikt over een collectie moderne kunstwerken van Henri Van Custem en bezit de enige twee werken van Manet die in België tentoongesteld zijn.

Het museum voor Schone Kunsten beschikt over een collectie moderne kunstwerken van de Brusselse mecenas Henri Van Custem en en bezit de enige twee werken van Manet die in België tentoongesteld zijn: "Argenteuil" en "Chez le Père Lathuille".

De tentoongestelde schilderijen en beeldhouwwerken gaan van de Vlaamse primitieven (Gossaert, de la Pasture, Bruegel, enz.) tot hedendaagse kunstenaars. De 17de en 18de eeuw worden vertegenwoordigd door Rubens, Jordaens, Snyders, Watteau.

Ook impressionistische kunstwerken zijn er te bewonderen dankzij de werken van Manet, Monet, Seurat en Van Gogh. Een belangrijke plaats wordt gegeven aan Belgische kunstenaars (Ensor, Claus, de Braekeleer, enz.) en kunstenaars uit Doornik (Rogier van der Weyden, Gallait, Pion, Dumoulin, enz.).

Dit is het enige museum dat ooit door de architect Victor Horta (1907-1928) is ontworpen. Het werd oorspronkelijk ontworpen in de vorm van een "schildpad" en vormt een intrigerend voorbeeld van de overgang van Art Nouveau naar de modernistische Art deco. Het museum was zijn tijd vooruit en is zonder twijfel één van de eerste prototypes van een "modern" museum ter wereld.

Opnieuw open (COVID-19)
Winteruren (01.11 > 31.03)
ma & wo - za: 9:30 > 12:00 & 14:00 > 17:00
zo: 14:00 > 17:00
Gesloten: dinsdag, zondagochtend

Zomeruren (01.04 > 31.10)
ma & wo - zo: 9:30 > 12:00 & 13:30 > 17:00
Gesloten: dinsdag

Jaarlijkse sluitingsdagen: 01 & 02/01, Carnavalszaterdag (midden Vasten), 01/05, maandag van de straatverkoop (september), 01/11, 25 & 26/12.

Enclos Saint-Martin 3
7500 Doornik
musee.beaux-arts@tournai.be
Bezoek website

• Shop
  • Parking

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Doornik

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas