Museum

Folkloremuseum

Hoe meer het Folklore Museum Doorniks wordt, hoe universeler het wordt ! In een intimistische sfeer evoceert het museum in de 23 expositiezalen (1240 m²) karakteristieke aspecten uit het Doornikse leven en haar omliggende dorpen (van 1800 tot heden).

In het museum zullen jullie het atelier van de kousenmaker ontdekken die kousen maakte in katoen en onder de gloed van een olielamp werkte en dit alles gebeurde naast een glazen bol gevuld met water die diende als vergrootglas en het licht deed uitdeinen. Jullie zullen er ook het oudste frietkot ontdekken uit België, een gedeelte gewijd aan het eenzame lot van de verlaten weeskinderen, een sobere corbillard die ongeduldig wacht om opnieuw op weg te gaan met het paard, een empêche-pipi( een oude urinoirconstructie voor mannen) in een verlaten hoek …

Zijn eigen gevoeligheid ontwikkelen
De werken van plastische kunstenaars uit de 20e eeuw zijn her en der verspreid om onze blik te verscherpen en bij te stellen en ons tot nadenken aan te zetten.
Het museum dient doorlopen te worden, bewonderd te worden en bevraagd. De rijke en overvloedige collecties objecten of oorspronkelijke documenten roepen het begin van een verhaal op dat door de toeschouwer verdergezet dient te worden, ingekleurd volgens zijn of haar eigen gevoeligheid en verbeeldingskracht. Sporen en getuigenissen uit het verleden ; deze elementen werden uitgepikt voor hun waarden, hun bijzonderheden of doodgewoonweg omdat ze leuk zijn om naar te kijken.

Facsimile van het reliëfplan in opdracht van Lodewijk de XIVe
Om te weten te komen hoe Doornik er uitzag in de periode van Lodewijk de XIVe, in 1701, moet je naar de laatste verdieping gaan om het grote reliëfplan te ontdekken. Met behulp van het tablet kan je de zoekmotoren in gang zetten om diverse emblematische gebouwen in de schijnwerpers te plaatsen.

Terugkeren in de tijd om de wereld van vandaag beter te begrijpen
Hier reis je terug in de tijd om beter de hedendaagse maatschappij en wereld te begrijpen. Jullie ontdekken er de gewoontes uit het dagelijkse leven en jullie zullen van verbazing naar verrassing worden gevoerd.
Het bezoek bestaat uit een intieme ontmoeting met Doornik die je haar geheimen toefluistert, haar teleurstellingen vertelt, haar dromen en wensen met je deelt… Het lokale leven krijgt zo een universele dimensie.

Ga gratis met de museumpas
225 Belgische musea in 1 pas

Openingsuren

Winteruren (01.11 > 31.03)
ma & wo - za: 9:30 > 12:00 & 14:00 > 17:00
zo: 14:00 > 17:00
Gesloten: dinsdag, zondagochtend

Zomeruren (01.04 > 31.10)
ma & wo - zo: 9:30 > 12:00 & 13:30 > 17:00
Gesloten: dinsdag

Jaarlijkse sluitingsdagen: 01 & 02/01, Carnavalszaterdag (midden Vasten), 01/05, maandag van de straatverkoop (september), 01/11, 25 & 26/12.

Contact

Réduit des Sions 32-36
7500 Doornik
069 22 40 69
musee.folklore@tournai.be
Bezoek website

Faciliteiten

  • Shop

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Doornik

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas