Trees for memories
© Trees for memories
Tentoonstelling

Trees for memories

Stichting Boghossian - Villa Empain

De Boghossianstichting presenteert de tentoonstelling Trees for memories, met werk van 31 internationaal bekende kunstenaars die een warm pleidooi houden voor vrede, één eeuw na het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Alle werken hebben één ding met elkaar gemeen: het startpunt is een vierkant blok eikenhout (30 x 30 x 30 cm). Het hout is afkomstig van het vroegere front, in de Elzas, en vertoont nog de sporen van de oorlog. De letsels in het hout, de ingekapselde resten van metalen projectielen en de zwarte verkleuring maken van die boomstronken zowel relikwieën als getuigenissen van de oorlog.

Op de tentoonstelling Trees for memories maken we kennis met kunstenaars die een stem geven aan die stukken hout, zodat we hun verhaal kunnen horen. De expo wil een voorbeeld van vreedzaam samenleven zijn, zonder geweld, met werk van internationaal bekende kunstenaars uit landen die militair betrokken waren bij de oorlog. Hun boodschap: kunst en kunstenaars kunnen helpen de wereld te veranderen in een oord van vredevol samenleven.

“Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren bomen stille getuigen. Mochten ze kunnen spreken, dan zouden ze ons een verhaal vertellen over onnoemelijk leed. Sommige bomen werden getroffen door geschut, misschien handgranaten of geweerkogels. Alle waren ze getuige van dezelfde gruwel. Honderd jaar lang zaten de sporen hiervan verborgen onder de schors van de bomen – tot vandaag”, zegt Mattijs Visser, de curator van de groepstentoonstelling.

De tentoonstelling is een idee van Volker-Johannes Trieb. De werken waren eerder al te bewonderen in het Varusschlacht Museum in Kalkriese en in de Duitse Bundestag in Berlijn. In november 2021 is de tentoonstelling te zien in het Europees Parlement in Brussel, en in 2022 bij de Verenigde Naties in New York.

Kunstenaars: Aljoscha (Oekraïne), Miroslaw Balka (Polen), Jean Boghossian (Armenië), Christian Boltanski (Frankrijk), Monica Bonvicini (Italië), Wim Botha (Zuid-Afrika), Greta Brătescu (Roemenië), Pedro Cabrita Reis (Portugal), Tony Cragg (Verenigd Koninkrijk), Berlinde De Bruyckere (België), Braco Dimitrijević (Kroatië), Cevdet Erek (Turkije), Fiona Hall (Australië), Sadaharu Horio (Japan), IRWIN (Slovenië), Ilya & Emilia Kabakov (Rusland), Anish Kapoor (India), David McCracken (Nieuw-Zeeland), Hermann Nitsch (Oostenrijk), Roman Ondak (Slowakije), Sándor Pinczehelyi (Hongarije), Sean Scully (Ierland), Kiki Smith (V.S.), Nedko Solakov (Bulgarije), Takis (Griekenland), Rirkrit Tiravanija (Thailand), Jana Sterbak (Canada), Raša Todosijević (Servië), Günther Uecker (Duitsland), Huang Yong Ping (China), Jana Želibská (Tsjechische Republiek).

€1,3 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot

Open op:

  • Dinsdag van 11:00 tot 18:00
  • Woensdag van 11:00 tot 18:00
  • Donderdag van 11:00 tot 18:00
  • Vrijdag van 11:00 tot 18:00
  • Zaterdag van 11:00 tot 18:00
  • Zondag van 11:00 tot 18:00

Contact

Franklin Rooseveltlaan 67
1050 Elsene (Brussel)
+32 2 627 52 30
info@boghossianfoundation.be
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Watermaal

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas