Oscar Murillo, disrupted frequencies, 2013–2019 (detail).
© Oscar Murillo.Foto: Matthew Hollow.
Tentoonstelling

8ste Biënnale van de Schilderkunst – The ‘t’ is silent

Museum Dhondt-Dhaenens

Sinds 2008 presenteren MDD, mudel en Roger Raveel Museum elke twee jaar gelijktijdig schilderkunst uit binnen- en buitenland. Dit ‘feest van de schilderkunst’ vertrekt steeds vanuit de context en de collectie van de drie musea. Voor deze 8e editie verkent elk museum de geschiedenis van schilderkunst op een eigenzinnige manier. Het resultaat zijn drie verrassende tentoonstellingen, waarbij elk museum één of meerdere gastcuratoren uitnodigt die aan de hand van een eigenwijze selectie de eigenschappen van het medium schilderkunst belichten en verbinden met actuele thema’s.

De Biënnale van de Schilderkunst is een ideale cultuuruitstap of een weekendje weg voor het hele gezin. De drie musea liggen in een rechte lijn op amper 13 kilometer van elkaar verwijderd. Combineer een bezoek aan de drie musea met het combi-ticket en een fiets- of wandeltocht doorheen de prachtige Leiestreek.

Het luik in MDD, getiteld “The ‘t’ is Silent”, is gecureerd door kunstenaar Oscar Murillo en curator Gabi Ngcobo.

Schilderkunst, historisch beschouwd als de hoogste kunstvorm, heeft – samen met tekenkunst – steeds als basis gediend voor kunstonderwijs, of toch waar dergelijke opleidingen toegankelijk waren. De geschiedenis van de westerse kunstpedagogiek op gekoloniseerde plekken toont hoe het koloniaal bewind zich doordrukte in de organisatie van officiële kunstopleidingen. De recente wereldwijde roep om dekoloniaal onderwijs – aangewakkerd door Black Lives Matter en gelijkaardige bewegingen en de pandemie – hebben geleid tot een heroverweging van de condition humaine en ‘politics of care’. Deze maatschappelijke bewegingen vielen samen met een heropleving van figuratieve schilderkunst die door kunstenaar Olu Oguibe werd bekritiseerd als “een vrolijke, zorgeloze representatie van Zwartheid met rozengeur en maneschijn, verbeeld als uitbundige een welgestelde middenklasse … ”
”The ‘t’ is Silent“ plaatst zich parallel aan deze heropleving. Met werk van Jenny Montigny uit de collectie van MDD en Oscar Murillo’s “Disrupted Frequencies” als uitgangspunt, richt deze tentoonstelling zich op kunstenaars die de tijd op een andere manier vastleggen. Zij beschouwen schilderkunst eerder als een dagboek dat hen in staat stelt om dingen te verwerken en opnieuw te leren. De kunstenaars in deze tentoonstelling treden het verleden en het heden tegemoet door problemen te omarmen met een soort ‘paining’ (painting zonder de ’t’) dat dwingt tot het maken van beslissingen in een tijd gekenmerkt door besluiteloosheid. Objecten die verdwijnen worden vervangen door gevoelens en energie; objecten die verschijnen worden ontleed om een andere wereld vol mogelijkheden bloot te leggen.

Deelnemende Kunstenaars:
Annabelle Agbo Godeau, Marcela Cantuária, Hamishi Farah, Donna Kukama, Kerry James Marshall, Misheck Masamvu, Jenny Montigny, Oscar Murillo, Brandon Ndife, Chemu Ng’ok, Francis Offman, Dalton Paula, Anh Trần.

€15 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot

Open op:

  • Dinsdag van 10:00 tot 17:00
  • Woensdag van 10:00 tot 17:00
  • Donderdag van 10:00 tot 17:00
  • Vrijdag van 10:00 tot 17:00
  • Zaterdag van 10:00 tot 17:00
  • Zondag van 10:00 tot 17:00

Contact

Museumlaan 14
9831 Deurle (Sint-Martens-Latem)
Bezoek website

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas