Style Congo
© Henry Lacoste, Exposition coloniale internationale de Paris, Pavillons de la section belge, © Collections CIVA, Brussels.
Tentoonstelling

Style Congo

CIVA

"Style Congo. Heritage and Heresy" verkent de politiek van culturele representatie en toe-eigening aan de hand van zowel hedendaagse artistieke en architecturale interventies als historische documenten en materiaal uit de CIVA-collecties. De tentoonstelling brengt een visuele kroniek van de vertegenwoordiging van Congo op wereldtentoonstellingen die tussen 1885 en 1958 werden georganiseerd en neemt daarbij de art nouveau als ankerpunt. Die stroming - destijds ook wel Congostijl genoemd - viel samen met de exploitatie van Congo door koning Leopold II en weerspiegelt een wijdverbreide fascinatie voor "exotische" materialen en vormen.

De werken in de tentoonstelling bevragen en destabiliseren de canonieke geschiedenissen en koloniale wortels van dit erfgoed. Door de sporen van de kolonisatie in de stad Brussel en in het Congolese stedelijke landschap te onderzoeken, vormen ze een dekoloniale herschikking van private en publieke ruimtes, waarbij getracht wordt de marges van de geschiedenis te herschrijven naar het centrum.

€10 Gratis met museumpas

Openingsuren

vrijdag tot en met zondag

Contact

Kluisstraat 55
1050 Elsene (Brussel)
info@civa.brussels
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Mouterij

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas