affiche
© DHAM
Tentoonstelling

Art All Inclusive

Durbuy History & Art Museum (DHAM)

Van 23 october tot 5 maart 2023 stelt het Durbuy History & Art museum u "Art All Inclusive", de tentoonstelling die uw kijk op handicaps zal veranderen".

De tentoonstelling "Art All Inclusive" is ontstaan uit een ontmoeting tussen kunst en handicap. Het is een uitnodiging om onze wereld anders te ontdekken. Autonomia, een non-profitorganisatie die zich al 37 jaar inzet voor de rechten van mensen met een handicap, staat achter deze tentoonstelling.

Door geëngageerd werk en de presentatie van kunstenaars met een handicap nodigen Autonomia en DHAM ons uit om onze relatie met verschil en onverschilligheid te heroverwegen.

Deze tentoonstelling is ook een uitnodiging om de toegankelijkheid van openbare ruimten en plaatsen van cultuur ter discussie te stellen. Onze samenleving negeert inderdaad handicaps door haar gebrek aan toegankelijkheid. Toch is de
toegang tot cultuur een fundamenteel recht dat mensen in staat stelt te ontsnappen, hun kritisch denken te ontwikkelen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

“Art All Inclusive” geeft een stem aan hedendaagse kunstenaars met een handicap. Via hun werken stellen zij de bezoeker vragen over de toegankelijkheid van culturele gebouwen en geven zij hoop voor de samenleving die wij voor morgen willen opbouwen.

In het kader van deze tentoonstelling heeft het museum opnieuw nagedacht over zijn toegankelijkheid, voor zover dat technisch, financieel en in de tijd mogelijk is. Aan de ingang is een helling voorzien en er zijn stappen ondernomen om het historische gebouw in de toekomst van een lift te voorzien. Paradoxaal genoeg, gezien het thema van deze tentoonstelling, is het museum nog niet toegankelijk voor mindervaliden.

Het DHAM is echter van mening dat dit geen reden is om het thema en de artistieke inspiratie erachter, te ontkennen. Voor visueel gehandicapten en/of blinden zijn sommige werken voorzien van audio, andere van een warmtebron en weer andere zijn ontworpen om ontdekt te worden door aanraking of via geluid en geur. Voor rolstoelgebruikers is de begane grond toegankelijk. Elke maand worden de werken van de verdiepingen naar beneden gebracht, zodat iedereen ze kan ontdekken. Tot slot werd een ambitieus project uitgevoerd met de non-profitorganisatie Amusea, die professionals uit de podiumkunsten, communicatie en audioproductie samenbrengt.

Via een videocapsule is het mogelijk om vanaf de begane grond, de op de verdiepingen tentoongestelde werken, te ontdekken in gezelschap van een acteur en enkele kunstenaars. Voor de zogenaamde validen worden immersieve ervaringen aangeboden om de werken op een andere manier te ontdekken: bijvoorbeeld door te luisteren, te ruiken of aan te raken.

De Art All Inclusive tentoonstelling bezoeken, is een militante actie die het verlangen naar een meer inclusieve samenleving en meer toegankelijke culturele podia weerspiegelt. Autonomia vzw, DHAM en hun artiesten rekenen op uw aanwezigheid.

Geen meerprijs gekend. Vraag info bij museum.

Openingsuren

tot

Open op:

  • Maandag van 10:30 tot 16:30
  • Dinsdag van 10:30 tot 16:30
  • Woensdag van 10:30 tot 16:30
  • Donderdag van 10:30 tot 16:30
  • Vrijdag van 10:30 tot 16:30
  • Zaterdag van 10:30 tot 16:30
  • Zondag van 10:30 tot 16:30

Contact

Comte Théodule d'Ursel 21
6940 Durbuy

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Barvaux

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas