M Leuven terras © Diederik Craps - M Leuven

7 zomerse museumterrassen

27 juni 2024

Aperitief met een vleugje cultuur

In de zomer mag het allemaal wat meer relaxed, maar we blijven toch liever niet te lang op onze culturele honger zitten. Ideale combi-formule: een museum met een zonovergoten terras. Op het dak, aan het water of middenin de stad: deze musea schenken je met plezier een drankje in. 

1) M Leuven: zomerbar met Radio Willy

Deze zomer is Leuven dé hotspot voor apero-lovers, want M Leuven heeft er opnieuw zijn geweldige ZoMerbar geopend. Met zicht op de tuin - en half overdekt, ideaal voor onvoorspelbaar weer - nip je er zorgeloos van je drankje. De hele zomer lang zit Radio Willy live in de ether en op donderdagavond maakt het terras plaats voor een heuse afterwork. Vergeet vooral niet tussen het dansen door een bezoekje te brengen aan ‘Alias’, de onderzoekstentoonstelling over fictieve kunstenaars. Win-win! 

2) La Boverie in Luik: aan de oevers van de Maas

Ben je de tijd uit het oog verloren door de prachtige architectuur in La Boverie en begint je maag ondertussen te knorren? Brasserie Bovaria is je reddende engel. Kies een tafeltje op het terras langs het water en laat het vakantiegevoel maar opborrelen. Je kan er de fameuze boulets liégeois proberen of je verlangen naar zoet invullen met een Dame Blanche. Niet zoveel honger? Er staan lekkere aperitiefjes op het menu.    

© Bovaria bij La Boverie

3) Kasteel van Gaasbeek: toosten op Carletto

Na de pop-up zomerbar van vorig jaar heeft het Kasteel van Gaasbeek er nu een vaste stek bij. Caffè Carletto huist in het voormalige koetshuis en is een eerbetoon aan kasteelbewoner Carletto, die al op 20-jarige leeftijd gestorven is. Carletto had roots in Italië, dus kreeg ook het café een Italiaanse twist. Wanneer het warm wordt, komen ook de strandstoelen buiten. Vlij je neer en waan jezelf een echte kasteelheer of -dame, nippend aan een glas, terwijl de kinderen hun eigen kasteel bouwen in de zandbak.

4) BELvue museum in Brussel: een oase van rust

Frieten, bier, chocolade… maar België is toch wel meer dan dat, nietwaar? Het BELvue museum informeert je maar wat graag over België en haar rijke geschiedenis. De knusse binnenkoer van het museum, tevens het terras van het restaurant, is bovendien een echte oase van rust in het stadscentrum. Je kan je er tegoed doen aan zowel een drankje, een dessert als een volwaardige lunch. 

Abdij van Stavelot
© vanlife_voyages (Instagram)

5) Abdij van Stavelot: bier van eigen makelij

Voor jou een ‘Stavelotaine’ of fluitje blond? In het café van de Abdij van Stavelot brouwen ze hun bier helemaal zelf. Ideaal voor de échte bierliefhebber dus! In de zomer is het heerlijk vertoeven op het terras, tussen het groen en met zicht op het mooie museumgebouw. Daarin huist trouwens niet één, maar drie musea: het Museum van het circuit van Spa-Francorchamps voor fans van piepende banden, het Historisch Museum van het Vorstendom Stavelot-Malmedy waar het verhaal over dit oude kloosterfundament wordt onthuld en in het Guillaume Apollinaire Museum voor literatuurliefhebbers.

Liever geen bier? Er staan nog heel wat andere drankjes en versnaperingen op het menu.

6) S.M.A.K.: limonade met een vleugje liefde

Hedendaags kunstmuseum S.M.A.K. in Gent heeft sinds september een nieuw café: Wilde Weide. Wanneer de zon schijnt, worden de tafeltjes buiten uitgestald en dat is heerlijk, want S.M.A.K. ligt middenin het Citadelpark. Terwijl je de vogeltjes hoort fluiten en de ritselende bladeren je beschermen tegen de zomerzon, geniet jij rustig van je huisgemaakte limonade, een koffietje of een lekkere lunch. De menukaart past zich aan aan de seizoenen en alles wordt met veel liefde bereid.

Deze zomer staat er niet alleen in het café, maar ook in het museum heel wat op het menu. Zo maak je nog tot 24 augustus kennis met elektro-akoestisch componist en kunstenaar Tarek Atoui.

Terras S.M.A.K.
© Martin Corlazzolui - terras café Wilde Weide

7) Stichting Folon: op de boerenbuiten

Na een toer door Stichting Folon, is de naam van de brasserie geen verrassing meer: La Taverne de l’Homme Bleu. Dat Folon een voorliefde had voor helder blauw, toont zich in een groot deel van zijn werken. Nog even nakeuvelen over je reis door zijn carrière? Het terras van de brasserie, gevestigd in een oude boerderij, is daar het perfecte plekje voor. Geen geluid van scheurende autobanden of tuffende bussen. Hier hoor je alleen zingende vogels en kabbelend water. Ah, rust.

Profiteren van een terras met een vleugje cultuur?

Met de museumpas heb je meer dan 245 uitstapjes op zak. Word toerist in eigen land en koop je museumpas in een van de deelnemende musea of online.


245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

331 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas