Museum

Erasmushuis & Begijnhof

Het Erasmushuis - Een gotisch huis roept het leven op van Erasmus door schilderijen, etsen, beeldhouwwerken; een tuin met planten en een bibliotheek. Het Begijnhof - Het museum in het kleinste begijnhof van België, gesticht in 1252 (in renovatie).

Het Erasmushuis
De humanist Erasmus verbleef in 1521 in dit gotisch huis (1450-1515). De collectie schilderijen, etsen en sculpturen omvat een drieluik uit het atelier van Jeroen Bosch, werken van Albrecht Dürer, Hans Holbein de Jonge, Cornelis Metsys en Joos van Clève, alsook prachtige 17de-eeuwse muurschilderingen. Een collectie van kostbare 16e eeuwse boeken en eerste drukken van Erasmus geven een beeld van de gedachten van deze bijzondere denker.
Het Erasmushuis ligt in een groene omgeving: een Filosofische Tuin herbergt werken van hedendaagse kunstenaars, waaronder Catherine Beaugrand, Marie-Jo Lafontaine, Perejaume en Bob Verschueren, en een Medicinale Plantentuin presenteert honderden planten die bekend waren bij 16e eeuwse artsen.
Het museum publiceert boeken en organiseert lezingen, concerten, hedendaagse en historische kunsttentoonstellingen, educatieve activiteiten en rondleidingen. Het is lid en gastheer van vele culturele evenementen.

Het Begijnhof
In 1930 werd een museum ingericht in het kleinste begijnhof van België, gesticht in 1252, waar ooit acht begijnen woonden. De gebouwen bestaan uit twee vleugels rond een omheinde tuin met uitzicht op de gotische collegiale kerk van de heiligen Petrus en Guido.
De tentoonstelling presenteerde collecties archeologie, religieuze kunst en volkskunst die de duizendjarige geschiedenis van Anderlecht vertellen.

Ga gratis met de museumpas
225 Belgische musea in 1 pas

Openingsuren

Erasmushuis:
di - zo : 10:00 > 18:00
maandag als het een feestdag is

Gesloten: maandag als het geen feestdag is, 1/01, 25/12

Het Begijnhof:
Tijdelijk gesloten wegens renovatiewerken. Er wordt een nieuw museologisch project ontwikkeld.

Contact

De Formanoirstraat 31
1070 Anderlecht
02 521 13 83
info@erasmushouse.museum
Bezoek website

Faciliteiten

  • Shop

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Brussel-Zuid

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas