Museum

Erasmushuis & Begijnhof

Het Erasmushuis - Een gotisch huis roept het leven op van Erasmus door schilderijen, etsen, beeldhouwwerken; een tuin met planten en een bibliotheek. Het Begijnhof - Het museum in het kleinste begijnhof van België, gesticht in 1252.

Het Erasmushuis, het begijnhof en de collegiale Sint-Pieter-en Sint-Guidokerk vormen een uitzonderlijk historisch geheel in het centrum van de gemeente Anderlecht.

Het Erasmushuis is een van de oudste gotische huizen van Brussel. Erasmus, de « Prins der Humanisten », verbleef er van mei tot oktober 1521. In de verschillende vertrekken kun je schilderijen en prenten van de meesters uit de 15 de tot de 17 de eeuw ontdekken, zoals: Albrecht Dürer, Hugo Van der
Goes, Cornelis Metsys ... alsook portretten van Erasmus naar het voorbeeld van Hans Holbein en Quentin Metsys. De beeldhouwwerken uit de 16 de eeuw getuigen van het vakmanschap van de kunstenaars uit de Rijnvallei en de Zuidelijke Nederlanden. Een rijke collectie boeken uit de 16 de eeuw vertegenwoordigt het gedachtegoed van deze bijzondere geest, die een grote stempel heeft gedrukt op de Europese beschaving.

Achter het huis bevindt zich een Tuin met geneeskrachtige planten geïnspireerd door de middeleeuwse ommuurde tuin, ontworpen door landschapsarchitect René Pechère. Hier worden zo’n honderd geneeskrachtige planten gekweekt die als zodanig bekend stonden bij de geneesheren uit de 16 de eeuw. Daarachter bevindt zich een Filosofische Tuin met werken van hedendaagse kunstenaars, onder wie Marie-Jo Lafontaine en Bob Verschueren.

Het Begijnhof van Anderlecht is het kleinste begijnhof van België. Gesticht in 1252 bestaat het tegenwoordig uit twee vleugels rondom een ommuurde tuin met waterput. Hier vonden de begijnen onderdak tot aan de Franse Revolutie, waarna het diende als hospies en verblijf voor armlastige vrouwen tot het in 1928 zijn deuren sloot. Na een grondige restauratie staat het begijnhof voortaan weer open voor bezoekers. Het begijnhof opent alvast eventjes, vóór de officiële opening van zijn nieuw museaal project tegen begin 2024, zijn deuren voor het publiek. Tijdens de heropening die gepaard zal gaan met rondleidingen, kunt u ontdekken wat voor een werk er werd verricht om aan dit uitzonderlijk architecturaal erfgoed – uniek in Europa – zijn oorspronkelijke allure terug te geven.

Ga gratis met de museumpas
225 Belgische musea in 1 pas

Openingsuren

Erasmushuis:
di - zo : 10:00 > 18:00
maandag als het een feestdag is

Gesloten: maandag als het geen feestdag is, 1/01, 25/12

Het Begijnhof:
Tijdelijk gesloten wegens renovatiewerken. Er wordt een nieuw museologisch project ontwikkeld.

Contact

De Formanoirstraat 31
1070 Anderlecht
02 521 13 83
info@erasmushouse.museum
Bezoek website

Faciliteiten

  • Shop

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Brussel-Zuid

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas