Museum

IKOB - Museum voor Hedendaagse Kunst

Via een programma van multidisciplinaire en thematische tentoonstellingen, stelt IKOB kritische en socio-politieke vragen en zet in het bijzonder een fundamentele reflectie over de kwestie van grenzen in.

Het IKOB - Museum voor Hedendaagse Kunst is een project ontworpen door Francis Feidler, kunstenaar en hoogleraar beeldende kunst, die later ook het museum zal leiden. IKOB wint snel een dubbele status: enerzijds als platform voor internationale tentoonstellingen en anderzijds als promotor van een regionale kunstscène. Vanaf het begin is het museum gepositioneerd door vrijwillig lokale kunstenaars te betrekken. De regelmatige voorstelling van belangrijke artiesten tijdens zijn tentoonstellingen baant de weg voor hun internationale doorbraak. Dit is hoe een verzameling wordt gebouwd, die nu meer dan 400 werken bevat.
De collectie wordt officieel erkend in 2005 en het Internationales Kunstzentrum Ostbelgien wordt het IKOB - Museum voor Hedendaagse Kunst. Uitgaande van zijn bijzondere locatie aan de grens, speelt IKOB een rol als culturele bemiddelaar tussen de verschillende Belgische regio's. Daarnaast onderhoudt het ook een uitwisseling met de Duitse en Nederlandse artistieke kringen. Elk jaar laten drie tot vier grote tijdelijke tentoonstellingen toe om hedendaagse kunst in de beste zin van het woord tentoon te stellen, in parallel met de punctuele voorstelling van werken uit zijn collectie.

De diversiteit van de voorgestelde thema's, media en artiesten maakt hem een ​​erkende gesprekspartner in artistieke kringen, ongeacht of deze reeds gevestigd zijn. Als centrale figuur in de Euregio Maas-Rijn vierde IKOB in 2018 zijn 25-jarig jubileum.

Bestel museumpas

Openingsuren

Opnieuw open (COVID-19)
di - zo: 13:00 - 18:00

Contact

Rotenberg 12B
4700 Eupen
003287560110
info@ikob.be
Bezoek website

Faciliteiten

  • Shop
  • Parking
  • Café