Zelfportretten: James Ensor door James Ensor
© James Ensor (1860-1949). Het schilderend geraamte, 1896. Collectie KMSKA, foto Dominique Provost
Tentoonstelling

James Ensor: Zelfportretten

Het James Ensorhuis

Het zelfportret is bij Ensor van essentieel belang en neemt een bijzondere plaats in binnen zijn oeuvre. Het zelfportret dat ontstaat dankzij het gebruik van de spiegel wordt een ‘subjectieve’ afspiegeling.

De schilder als onderwerp wordt het voorwerp van zijn eigen afbeelding. Het zelfportret vormt als het ware een nieuw spiegelbeeld dat geconfronteerd wordt met de gespiegelde en met de kijker. Deze vorm van mimesis is misschien wel de meest complexe in de plastische kunsten. Zoals eertijds Rembrandt was Ensor zich bewust van het paradoxale picturale dilemma: ‘Hoe kan ik mezelf afbeelden terwijl ik mezelf afbeeld?’ Het zelfportret zet aan tot bespiegeling. Zijn leven lang zal James Ensor zichzelf portretteren.

Deze expo maakt deel uit van Ensor 2024, ter ere van 75-jarig overlijden van kunstenaar James Ensor. Meer Ensor-expo’s? Ook deze kan je bezoeken met de museumpas.

Er wordt gewerkt met tijdsloten. We raden aan op voorhand tickets te reserveren via de website, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

€13 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot en met

Contact

Vlaanderenstraat 27
8400 Oostende
info@ensor2024.be
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Oostende

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas