MIMA Reload
© MIMA museum - Parra "Give Up" 2015
Tentoonstelling

MIMA Reload

MIMA - Millennium Iconoclast Museum of Art

'MIMA RELOAD'

Het museum openbaart zich door haar permanente collectie tentoon te stellen.
Elk van de werken is een toegangspoort tot de wereld van een kunstenaar of tot de herinnering aan een tentoonstelling. Verzameld door het MIMA, geven zij een beeld van de hedendaagse schepping, van de creatieve geest van de tijd, van een "Zeitgeist" van het Millenium.

De grot

De werken op de eerste verdieping zijn gemaakt door kunstenaars die hier niet exposeerden. De meesten zijn aangekocht voor de opening van MIMA in 2016.
Symbolisch wordt deze verdieping de "grot" genoemd, een knipoog naar de Platoonse allegorie die onze vooringenomen kennis van de werkelijkheid bekritiseert. In de mythe nemen mannen op de bodem van een grot de schaduwen op de muren aan als werkelijkheid. Voor het MIMA zijn deze illusies van de werkelijkheid vergelijkbaar met de schilderijen op de eerste verdieping, die een cultuur verheerlijken die eerder door schermen en boeken wordt gefilterd dan op haar eigen tentoonstellingsterrein wordt ervaren.

De speeltuin

De werken op de tweede verdieping zijn als speelgoed achtergelaten door de kunstenaars die in het MIMA tentoongesteld hebben.
Vanaf 2016 wordt de collectie een onvolmaakte spiegel van het verleden, waarbij om allerlei redenen niet alle kunstenaars en tentoonstellingen van de instelling zijn opgenomen. En tussen de stippellijnen verschijnt het maatschappelijke portret dat door de instelling wordt verteld.

De Elisée-velden

Zal het museumproject van het MIMA na tien jaar nog relevant zijn voor zijn tijd?
Om deze vraag te beantwoorden heeft het museum aangekondigd dat het eind 2026 definitief zal sluiten!
Door een termijn te stellen voor haar eigen bestaan dwingt het museum zichzelf in vraag te stellen, wat enerzijds kan leiden tot het heruitvinden, en anderzijds tot het verdwijnen ervan. De installatie op de derde verdieping verbeeldt de erfenis die het MIMA zou nalaten als het in 2027 zou sluiten.

€11,5 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot

Open op:

  • Woensdag van 10:00 tot 18:00
  • Donderdag van 10:00 tot 18:00
  • Vrijdag van 10:00 tot 18:00
  • Zaterdag van 11:00 tot 19:00
  • Zondag van 11:00 tot 19:00

Contact

Henegouwenkaai 39-41
1080 Sint-Jans-Molenbeek
0472610351
info@mimamuseum.eu
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Brussel-Centraal

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas