Harten vijf
© Harten vijf
Tentoonstelling

Harten vijf

Nationaal Museum van de Speelkaart

‘Harten 5’ vertelt het verhaal van de speelkaart in vijf stappen en overloopt de geschiedenis en het gebruik van speelkaarten in Europa vanaf het einde van de middeleeuwen tot nu.
Dit verhaal verloopt zowel chronologisch, het als niet-chronologisch, omdat het spel de grenzen van de tijd overschrijdt. Kaarten storen zich nu eenmaal niet aan nationaliteiten of periodes.

De reis door de tijd begint aan het einde van de 14de eeuw bij de introductie van het kaartspel in Europa. Van bij de start is het kaartspel een succesverhaal. Niet enkel is het een manier om de tijd te doden; slinkse gokkers ontdekken ook dat kaarten gebruikt kunnen worden om geld te winnen van minder begaafde tegenstanders. De Kerk ziet het kaartspel daarom als duivels. Maar ondanks de campagnes van de Kerk neemt de populariteit van het kaartspel amper af. Het gokken gaat gewoon door. Elke regio krijgt zijn eigen typische kaarten en er ontstaan nieuwe spelen. Intussen ontdekken kunstenaars het spel als bron van inspiratie.

Ook de politiek heeft een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van spel. Wanneer tijdens de Franse Revolutie de maatschappij de koning vaarwel zegt, moet deze ook het kaartspel verlaten. De revolutionairen zien in kaarten bovendien het perfecte middel om hun idealen te propaganderen. Napoleon zet de lijn verder en laat zich als ruitenheer vereeuwigen. Intussen valt Europa ten prooi aan oorlogen In deze onzekere tijden komt waarzeggerij met kaarten in opmars. De 19de eeuw brengt dan weer orde en burgerlijkheid. Kaartclubs en familiespelen zijn populair. Maar schijn bedriegt, want niet alle Victorianen spelen even netjes en niet alle spelletjes zijn even onschuldig.

Ten slotte focust de expo op de achterkant van de kaarten. Door de ontwikkelingen in de druktechniek kunnen kaarten steeds sierlijker en gedetailleerder opgesmukt worden. Bovendien zien handelaren de alomtegenwoordigheid van het kaartspel als een manier om hun producten aan de man te brengen. Reclame en de speelkaart gaan vanaf dan hand in hand!

Geen meerprijs gekend. Vraag info bij museum.

Openingsuren

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag van 10:00 tot 17:00
  • Woensdag van 10:00 tot 17:00
  • Donderdag van 10:00 tot 17:00
  • Vrijdag van 10:00 tot 17:00
  • Zaterdag van 11:00 tot 17:00
  • Zondag van 11:00 tot 17:00

Contact

Druivenstraat 18
2300 Turnhout
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Turnhout

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas