Expo Diffusion. Essence de Rabot
© Design Museum Gent

Diffusion. Essence de Rabot

Design Museum Gent

De installatie Diffusion. Essence de Rabot presenteert een parfum en film. Beiden zijn het resultaat van een artistiek project in de Gentse wijk het Rabot, als onderdeel van PILOOT, een platform voor kunst in de publieke ruimte van Rabot-Tondelier-Blaisantvest in Gent.

In afwachting van een definitieve bestemming in het Rabot, wordt het parfum in een handgeblazen fles in bewaring gegeven aan het Design Museum Gent.

Essence de Rabot is een parfum dat de emoties van honderd mensen uit de wijk het Rabot bundelt. Op zoek naar de directe, ongepolijste taal van emoties ontdekten de Nederlandse kunstenaars Lotte Geeven en Yeb Wiersma de rol van chemosignalen. Deze vrijwel geurloze hormoonstoffen, aanwezig in menselijk zweet, communiceren emoties naar anderen. De kunstenaars destilleerden deze stoffen uit transpiratievocht, opgevangen in steriele T-shirts die op 6 oktober 2017 vierentwintig uur lang werden gedragen door honderd bewoners, bouwvakkers, rechters, winkeliers en nachtclubeigenaars in het Rabot. Het resulterende geurloos extract tracht de emotionele dynamiek van een stedelijke plek te vangen in een immaterieel kunstwerk.

Diffusion. Essence de Rabot kwam tot stand in de context van PILOOT (Pilootproject Tondelier) en kadert in de Pilootprojecten Kunst in Opdracht (2015 - 2018), een initiatief van Team Vlaams Bouwmeester, Kunstenpunt en de Vlaamse overheid (Departement Cultuur, Jeugd en Media) voor 5 grensverleggende kunstopdrachten in Vlaanderen. Opdrachtgevers van Pilootproject Tondelier zijn Stad Gent en Tondelier Development nv. Uit deze kunstopdracht kwam vzw PILOOT voort, een platform voor kunst in de publieke ruimte van Rabot-Tondelier-Blaisantvest in Gent.

Geen informatie over een mogelijke meerprijs. Vraag info bij het museum.

tot en met

open op: