Dieren op maat. Design tussen mens en dier
© Architecture for Dogs, Foto: Hiroshi Yoda

Dieren op maat. Design tussen mens en dier

Design Museum Gent

Veehouders die werken op een klein oppervlak, laboratoriumvlees, aaibare huisdieren, robots in dierlijke vorm: de relatie tussen dier en mens zorgt vaak voor hevige discussies. Hoe kunnen mens en dier duurzaam samenleven en welke mogelijkheden bieden technologie en wetenschap voor de toekomst? Designers beginnen aan een onthullende zoektocht naar antwoorden.

Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld voor de mens – als voedsel, als wetenschappelijk testobject, als jachttrofee of als speelkameraadje. Vandaag worden ze zelfs gecultiveerd in laboratoria, wat leidt tot de vraag of deze ‘wezens’ überhaupt nog dieren zijn.

In de zoektocht naar de ‘juiste balans’ creëren designers producten voor dieren en onderzoeksmogelijkheden om dierlijke grondstoffen (en zelfs dieren surtout) te vervangen. Tegelijkertijd ontwerpen ze scenario’s die naar de toekomst kijken.

€8 Gratis met museumpas

tot