Stoclet
© Musée Art & Histoire
Tentoonstelling

Stoclet 1911 - Reconstructie

Museum Kunst & Geschiedenis

Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen urban.brussels, vzw Patrimoine & Culture, de architectuurfaculteit La Cambre Horta van de ULB en het Museum Kunst & Geschiedenis. Ze werd opgezet ter gelegenheid van het jaar Art Nouveau Brussels 2023 (Paul Dujardin, curator) en wordt gepresenteerd in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (1 januari tot 30 juni 2024).

Het doel van deze tentoonstelling en de digitale reconstructie in de vorm van een film is om bezoekers het interieur van het Stocletpaleis te laten ontdekken. Sinds 2009 staat het paleis op de exclusieve lijst van Brusselse gebouwen die werden opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst, maar het is nog steeds niet erg gekend bij het grote publiek.

De virtuele reconstructie van het paleis (die de toestand van het paleis tussen 1911 en 1918 weergeeft en niet de bestaande situatie) is gebaseerd op gedetailleerde archiefbronnen en een uitgebreide architectuuranalyse. Dat werk kostte een team van experts* bijna twee jaar. Dankzij het realisme van de reconstructie treden bezoekers binnen in het paleis zoals het er oorspronkelijk uitzag, tussen 1911 en 1918: we ontdekken het gebouw precies zoals het echtpaar Suzanne Stevens en Adolphe Stoclet het in gedachten had. Tijdens deze tentoonstelling zijn we hun gasten.

*Deze wetenschappelijke studie van het Stocletpaleis is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen experts van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (urban.brussels) en de ULB (laboratorium AlICe).

€18 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot en met

Contact

Jubelpark 10
1000 Brussel

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Brussel-Schuman

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas