Giorgio de Chirico, Place d’Italie avec statue, ca 1965-1970, huile sur toile, 40 x 41,5 cm, Musée d’Art moderne de la Ville de Paris © Musée d'Art Moderne/Roger-Viollet
© Photo:©Tate, London 201 © SABAM Belgium 2019
Tentoonstelling

GIORGIO DE CHIRICO Voorbeeld voor het Belgische surrealisme. Magritte, Delvaux, Graverol

BAM (Schone Kunsten Bergen)

Het BAM – het Museum voor Schone Kunsten in Bergen – wijdt een grote tentoonstelling aan Giorgio de Chirico, en doet dit in samenwerking met het Museum voor Moderne Kunst van de stad Parijs. De tentoonstelling loopt van 16 februari tot en met 2 juni 2019. Bezoekers worden ondergedompeld in het metafysische universum van deze Italiaanse kunstenaar, die de grondslag legde voor het surrealisme. Hoe belangrijk Giorgio de Chirico als kunstenaar was, wordt duidelijk gemaakt aan de hand van een veertigtal werken die zijn hele carrière bestrijken. Tegelijk krijgen we te zien hoe hij van invloed is geweest op drie protagonisten van het Belgische surrealisme: Paul Delvaux, René Magritte en Jane Graverol.


Deze eerste grote tentoonstelling rond Giorgio de Chirico in België laat ons kennismaken met 44 van zijn werken. 27 daarvan werden in bruikleen gegeven door het Museum voor Moderne Kunst van de stad Parijs, andere zijn afkomstig uit privécollecties en andere Europese musea, zoals het beroemde ‘L’Incertitude du Poète’ (De onzekerheid van de dichter), dat dateert uit 1913 (geleend van Tate, Londen).

- Nocturne
14 maart, 11 april, 9 mei van 17 tot 22 u in het BAM
Toegang: €5/€2 (-25 jaar)

- Debat
op 20 maart om 19 uur in het Italiaans Cultureel Instituut (Livournostraat 38, 1000 Brussel)
Reserveren is wenselijk en kan telefonisch op het nummer 065/40.53.25
Tentoonstellingscurator Laura Neve en professor en de Chirico-kenner Lorenzo Canova gaan samen met Jacqueline Munck, hoofd-erfgoedconservator van het Museum voor Moderne Kunst van de stad Parijs, in gesprek over het verband tussen Giorgio de Chirico en het Belgische surrealisme.

€9 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot en met

Contact

Rue Neuve 8
7000 Mons