KBR Brussel © KBR

Dagje kunst op de Kunstberg

27 juni 2024

Wafels, postkaartjes en 70 verborgen kunsttalenten

Deze zomer doet de Kunstberg in Brussel haar naam eer aan, want het wordt dé plek waar je verborgen Belgisch kunsttalent kan spotten. De Nationale Expo editie Ensor in KBR toont het werk van 70 amateurkunstenaars die zich lieten inspireren door het œuvre van de Belgische kunstenaar James Ensor. Bezoek het resultaat helemaal gratis en verrijk je dag met een koffie, kaartjes en een muzikale kiosk

De Nationale Expo is een project van museumPASSmusées en VRT in KBR

Ochtendstond heeft … koffie in de mond

De Kunstberg ligt op een boogscheut van het centraal station van Brussel. Ideaal voor wie graag met de trein reist. Je kan meteen koers zetten naar de expo in KBR of eerst een tussenstop maken voor een (broodnodige) koffie. Wandel de Kunstberg op, steek het museumplein over en kies een tafeltje bij Bouche. Daar drink je koffie van het Brusselse merk ‘Wide Awake’. Geen koffiefan? Geniet dan van een chai latte of gewoon, van een goeie croissant.

Is het Ensor of je buurvrouw? Bewonder verborgen kunsttalent in De Nationale Expo.

Dat er in België heel wat kunsttalent rondloopt, is de afgelopen maanden weer duidelijk geworden. Bijna 3000 creatievelingen stelden zich kandidaat voor De Nationale Expo, een wedstrijd en tentoonstelling voor iedereen die met beeldende kunsten bezig is. Zowel volwassenen als kinderen mochten meedoen, in disciplines gaande van schilderkunst tot AI. Uiteindelijk kozen het publiek en een jury 70 kunstenaars. Zij wonnen een plek in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België op de Kunstberg in Brussel. 

Ik ben een competitief zieltje en neem graag deel aan wedstrijden. Mensen warm maken om op mijn werk te stemmen was eng, maar ik werd overspoeld met zoveel enthousiasme, lieve reacties en mensen die me echt een plekje gunden! Het feit dat de jury daarbovenop nog eens mijn werk selecteerde was de kers op de taart. Heel erg dankbaar!

Eva Roelens, winnaar Nationale Expo editie Ensor

Deze editie lieten de kunstenaars zich inspireren door het œuvre van James Ensor, de baanbrekende kunstenaar uit Oostende die vooral bekendstaat om zijn maskers en skeletten. Sommigen maakten hun eigen versie van een bekend werk, anderen gebruikten zijn kleuren of gingen aan de slag met zijn thema’s

Nationale Expo editie Ensor
© museumPASSmusées - Nationale Expo editie Ensor

Ensor maakte het schilderij ‘de intrede in Brussel’ als kritiek op de maatschappij. Hij was enorm gefascineerd door Brussel en zijn inwoners. In mijn versie van dat werk focus ik op de schrijnende situatie van asielzoekers in de hoofdstad. Ik denk dat de vluchtelingenproblematiek Ensor ook niet zou zijn voorbijgegaan.

Anne Dewachter, winnaar Nationale Expo editie Ensor

Zomeren in het Warandepark

Na de expo - en de nodige fotoshoot op de Kunstberg - loopt je route omhoog naar het Warandepark. Plof je neer met een picknick (of een wafel!) in de buurt van Kiosk Radio om DJ’s het beste van zichzelf te zien geven. Nóg een plek in het park dat een bezoekje waard is: de Vaux-Hall. Deze zomer kan je op deze bijzondere locatie aan heel wat leuke activiteiten meedoen. Denk maar aan een openluchtcinema, workshops voor kinderen of muzikale intermezzo’s. 

Je kan nog uren - en dagen - vertoeven in de Koningswijk. Visit Brussels verklapt je de leukste plekken van de wijk, zodat je vlot je eigen route kan uitstippelen. Een goed excuus om nog eens terug te komen!

► Meer inspiratie? Ontdek nog meer culturele en toeristisch attracties in de omgeving op www.visit.brussels

Kunst in kaartvorm

 Voor je terug op de trein, bus of fiets naar huis springt, ga je nog even naar Plaizir voor een leuk én kunstig souvenirtje. Deze knusse winkel hangt vol posters en postkaartjes van Brussel, gezien door de ogen van professionele fotografen en tekenaars. Let op: gevaar voor keuzestress! 

Op stap in eigen land met de museumpas

Je hoeft niet naar het buitenland om een heerlijke zomer te beleven. Met de museumpas krijg je een jaar lang toegang tot +245 Belgische musea en hun tentoonstellingen. Dat zijn heel wat verrassende uitstappen om alleen, met je lief, een vriend of met de hele familie van te genieten. 


245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

331 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas