MoMu © MoMu - Modemuseum Antwerpen

5 modieuze musea

13 juni 2024

Van hoepelrokken tot sneakers

Of je nu een shopaholic bent of gewoon niet weet wat je op die ene feestelijke gelegenheid moet aantrekken: deze modemusea zijn ideaal voor je volgende uitstap. 

1) MoMu - ModeMuseum Antwerpen: de grootste kleerkast van ons land

Milaan dé modestad? Zeg maar gerust Antwerpen, want al jaren is de stad de thuishaven van succesvolle ontwerpers als Dries van Noten, Ann Demeulemeester of Walter Van Beirendonck. Veel mensen zakken dus al graag eens af naar Antwerpen voor een dagje shoppen. Maar wil je écht mooie stukken zien? Verlaat de Meir dan voor een bezoekje aan het MoMu. Deze gigantische kleerkast, met meer dan 35.000 stuks, toont je mode van Belgische makelij. 

Naast de vaste collectie kan je in het museum ook tijdelijke tentoonstellingen meepikken. Zo zijn de schijnwerpers momenteel gericht op de Belgische modefotograaf Willy Vanderperre.

2) Mode & Kant Museum in Brussel: Belgisch talent in de schijnwerpers

Van hoepelrokken uit de 19e eeuw tot Flower Power-kostuums uit de sixties. Elk jaar nodigt het Brusselse Mode & Kant Museum je uit op een tentoonstelling waarin Brusselse en Belgische creaties centraal staan. Zo kan je momenteel het werk van Jules François Crahay (her)ontdekken: een Belgisch genie in haute couture die door de pers vaak met niemand minder dan Christian Dior vergeleken werd. 

Wie rond de Grote Markt wandelt, kan er niet naast kijken: souvenirwinkeltjes vol met kant. Brussels kantwerk is door de eeuwen heen razend populair geworden, zelfs tot in de hoogste koninklijke kringen. ‘De Kantkamer’ van het museum neemt je helemaal mee doorheen de boeiende geschiedenis. 

Mode & Kant Museum Brussel
© Mode & Kant Museum Brussel

3) Kantmuseum in Brugge: een blik achter het populaire souvenir

Nog een stad die er wel wat van kan(t): Brugge! Ook hier hangen de souvenirwinkels vol met witte, sierlijke doekjes. Een Kantmuseum kon dan ook niet ontbreken. Je bewondert er topstukken uit de Brugse collectie, maar werpt ook een blik op het creatieproces. En dat kan heel letterlijk, want elke namiddag vindt er een live kantdemonstratie plaats. Je bezoek is niet compleet zonder nog wat te snuisteren in de museumshop. Wedden dat je niet met lege handen naar huis gaat?

4) Eperon d’Or: kippenpoten aan je voeten

Niet onbelangrijk bij de perfecte outfit: goed schoeisel! Daar is Eperon d’Or in Izegem een krak in. In deze oude schoenfabriek kom je alles te weten over de ambacht die erachter schuilt en bewonder je exemplaren van vroeger tot nu. Wist je dat ze vroeger zelfs schoenen maakten van roggen-, padden- en zelfs kippenpotenleder? Geef ons toch maar een sneaker uit appelleer. Dat klinkt toch wat smakelijker.

Modemuseum Hasselt
© Modemuseum Hasselt

5) Modemuseum Hasselt: swingende sixties en hoge hoeden

Ook Hasselt heeft een eigen Modemuseum. Met meer dan 18.000 kledingstukken en accessoires vertelt het museum je boeiende verhalen over de westerse mode van 1750 tot vandaag. Niet in een vaste opstelling, maar aan de hand van twee grote tentoonstellingen per jaar. Van designerschoenen tot hoedencollecties of polkadot-print uit de jaren 60: hier krijgen zowel internationale kleppers, zoals Yves Saint Laurent of Versace, als modeontwerpers met Limburgse roots een plek.

Nog tot 5 januari 2025 zet het museum de expo ‘M&Others’ neer, de eerste tentoonstelling ter wereld die de rol van moederschap in mode belicht. 

Ook leuk:

Bezoek al deze musea met de museumpas

Benieuwd naar de verhalen en kledingstukken in deze modemusea? Met de museumpas heb je een jaar lang toegang tot deze en 240 andere Belgische musea. Zo heb je altijd een uitstap op zak. 


245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

331 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas