Museum

Gasthuismuseum Geel

Twee bijzondere verhalen over de Barmhartige Stede, verweven in een uitzonderlijk monument. Dát is Gasthuismuseum Geel! Ontdek de lokale en internationale cultus van Sint-Dimpna en de oorsprong van de typische Geelse gezinsverpleging.

Stap binnen in de authentieke wereld van het oude Geelse Gasthuis en de Gasthuiszusters Augustinessen. Je gaat terug naar de 17de eeuw op de prachtig bewaarde kloostersite.

En er is meer! Het Gasthuis is gesticht op een legendarische plaats. Laat je meeslepen in het verhaal van de Heilige Dimpna, patrones van de geesteszieken. Ontdek de lokale en internationale cultus van Sint-Dimpna en de oorsprong van de typische Geelse gezinsverpleging.

De lokale bevolking neemt sinds het begin van de Dimpnacultus een rol op in de verzorging van geesteszieke bedevaarders. De eerste zieken verblijven in de Ziekenkamer van de Sint-Dimpnakerk. Die wordt al snel te klein en bedevaarders vinden onderdak bij de lokale bevolking. Uit deze traditie van thuisopvang groeit later de gezinsverpleging, die nog steeds actueel is. De Sint-Dimpnacollectie staat volledig in het teken van de Geelse waanzinheilige Sint-Dimpna en de gezinsverpleging van geesteszieken. Ze bestaat uit unieke handschriften, bedevaartaandenkens zoals vaantjes, prentjes en ex-voto’s en tastbare elementen van de legende, zoals o.a. een graftegel, brokstukken van de sarcofaag en reliekhouders.

Ook de Gasthuiszusters nemen, naast lokale zieken, geesteszieke patiënten voor lange tijd in huis. De collectie van het Oud Gasthuis omvat nostalgische gebruiksvoorwerpen en een schat aan medische voorwerpen. Ook meubilair, de schilderijen en cultusobjecten zijn authentiek bewaard. Ze schetsten een overzicht van de verzorging van de arme zieken, van een ziekenhuis in een dorpsgemeenschap en het dagelijkse kloosterleven van de Gasthuiszusters Augustinessen. Het Gasthuis werd gesticht in 1286. In 1552 nemen de Gasthuiszusters er hun intrek. Ze zorgden al die tijd niet enkel voor de mensen, maar ook voor het prachtige pand en de unieke inboedel.

Als inclusief en toegankelijk museum biedt het Gasthuismuseum rondleidingen op maat van specifieke doelgroepen aan.

Bestel museumpas

Openingsuren

Opnieuw open (COVID-19)
1/04 > 30/09
wo - zo: 13:30 > 17:00

1/10 > 31/03
do - zo: 13:30 > 17:00

Gesloten: feestdagen tussen 1/10 > 1/04, 24/12 > 2/01

Contact

Gasthuisstraat 1
2440 Geel
014 56 68 40
gasthuismuseum@geel.be
Bezoek website

Faciliteiten

  • Shop
  • Parking