Private Views
© La Boverie
Tentoonstelling

Private Views

La Boverie

De geschiedenis van levende kunst wordt door particuliere verzamelaars geschreven. Lang voordat musea zich bewust werden van nieuwe kunstuitingen, waren het nieuwsgierige mannen en vrouwen die ateliers, tentoonstellingen en beurzen afschuimden en zo de bodem van de hedendaagse kunst voedden. In Luik is de generatie van Graindorge en andere grote mecenassen rond de APIAW (Vereniging voor de Intellectuele en Artistieke Vooruitgang van Wallonië) voorbij, maar die band werd nooit gebroken. In deze stad en daarbuiten bestaat nog steeds een krachtig netwerk van geëngageerde verzamelaars die de hedendaagse creatie levend houden.

Voor het eerst in Wallonië hebben die verzamelaars belangrijke werken uitgeleend voor een tentoonstelling die uitsluitend op hun inbreng is gebaseerd. Dankzij die geleende kunstwerken gaat de tentoonstelling ver buiten de muren van het museum en kunnen de bezoekers werken ontdekken die bijna allemaal nog nooit vertoond werden en die richtingen van hedendaagse kunst illustreren die in de meeste van onze musea nauwelijks aan bod komen.

Private views is dus een alternatief hedendaags museum, het levende deel van onze cultuurgeschiedenis, in direct contact met de wereld van vandaag. De ontdekking van werken die met veel geduld werden verzameld door mensen uit alle lagen van de bevolking, enkel gedreven door hun interesse in kunst, is tegelijk onthutsend en fascinerend, brutaal en grappig, verontrustend en stimulerend.

De selectie, gemaakt uit een schat van meerdere duizenden stukken, neemt de bezoeker mee op een reis door vijf decennia plastische creatie en confronteert, zoals de verzamelaars dat zelf ook doen, kunstenaars van internationale allure met creatievelingen uit onze regio, in een uitzonderlijke dialoog met werken gekozen uit de permanente collecties.

Met, onder andere, werken van:
Pierre Alechinsky, Francis Alys, Charlotte Beaudry, Christian Boltanski, Daniel Buren, Jacques Charlier, Patrick Corillon, Michael Dans, Marlene Dumas, Jan Fabre, Michel François, Simon Hantaï, Shirley Jaffe, Bertrand Lavier, Barbara et Michael Leisgen, Sol LeWitt, Jacques Lizène, Bernd Lohaus, Messieurs Delmotte, Giorgio Morandi, Herman Nitsch, Giulio Paolini, Philippe Ramette, Niki de St Phalle, Charles-Henry Sommelette, Walter Swennen, Philippe Vandenberg, Léon Wuidar et beaucoup d’autres.
Commissariaat: Yves Randaxhe, kunsthistoricus, in samenwerking met het museum La Boverie.

Bij de tentoonstelling zal een referentiepublicatie over dit onderwerp verschijnen.

€12 Gratis met museumpas

Openingsuren

vrijdag tot en met zondag

Open op:

  • Dinsdag van 10:00 tot 18:00
  • Woensdag van 10:00 tot 18:00
  • Donderdag van 10:00 tot 18:00
  • Vrijdag van 10:00 tot 18:00
  • Zaterdag van 10:00 tot 18:00
  • Zondag van 10:00 tot 18:00

Contact

Parc de la Boverie 3
4020 Liège

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Luik-Guillemins

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas