iMAL (tijdelijk gesloten)
Wat komt er na beschadigde landschappen? Waar bouwen we onze toekomst op? En met wie?
In haar gedicht Einde en Begin, beschrijft de Poolse Nobelprijswinnares Wisława Szymborska een beschadigd en verwoest landschap in de nasleep van een oorlog en vlecht ze een verhaal van veerkracht, reflectie en hoop. Reflecterend op de strijd voor wederopbouw, heling en collectieve verantwoordelijkheid dragen haar woorden een diachronische betekenis. Hoewel ze verwijst naar een specifiek conflict, hebben haar dichtregels een beangstigende en ongelukkige universele geldigheid, waardoor haar oproep tot gezamenlijke actie, empathie en zorg relevanter is dan ooit. Geïnspireerd door Szymborska's reflectie op de ineenstorting van ideologieën, het meedogenloze verstrijken van tijd en geschiedenis, en het onomkeerbare verval van het verleden en samen met alles wat zich daarmee verhoudt, bevraagt iMAL zich: Hoe zou een toekomst eruit zien die gegrondvest is op empathie en collectieve zorg?
Fin et début / Einde en begin daagt de gehandhaafde concepten van menselijke singulariteit, excessieve vooruitgang en groei uit, en herdefinieert het begrip zorg als een ecologische en relationele structuur; als een polyfone assemblage van innige verbondenheid en gedeeld bestaan tussen mens, natuur en technologie. De tentoonstelling is een ontdekkingsreis naar alternatieve zorgsystemen tussen mensen en niet-menselijke entiteiten. Het biedt een plek voor transformatieve ontmoetingen die zelfreflectie en herbezinning op de oneindige mogelijkheden van onze gezamenlijke toekomst stimuleert.
Samengesteld als een ingewikkeld verhaal over zorg ontvouwt de tentoonstelling zich in drie onderling verbonden principiële stellingnames: Zorg voor Mensen, Zorg voor Natuur en Zorg voor Technologie. Fin et début / Einde en begin presenteert samen 11 werken geproduceerd binnen het European Media Arts Platform (EMAP)-residentieprogramma en 4 recente producties van in België gevestigde kunstenaars. Deze voor het publiek nieuwe ontdekkingsgelegenheid biedt ruimte voor reflectie en heroverweging van vormende maatschappelijke infrastructuren zoals arbeid, gemeenschappelijke praktijken en energieverbruik. Het benadrukt de vitaliteit van kennisuitwisseling tussen species en het belang van empathie voor mensen en andere-dan-menselijke entiteiten gezien door verschillende invalshoeken en benaderingen. Door ondervertegenwoordigde beschouwingen en alternatieve perspectieven - menselijke, kunstmatige, natuurlijke of fantasievolle - een stem te verlenen en met elkaar in verband te brengen, nodigt de tentoonstelling Fin et début / Einde en begin het publiek uit om een stap te zetten naar onontgonnen gebieden van onze gedeelde toekomst en zich veerkrachtige collectieve ecosystemen voor te stellen die geworteld zijn in samenwerking tussen de verscheidene levensvormen.
Hier heeft “alles zin en onze zorg en bewuste aandacht waard”. (James Bridle, Ways of Being)
Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.