Begijnhof
© Stad Turnhout
Tentoonstelling

Begijnhofmuseum Turnhout

Begijnhofmuseum

'Begijnhof 56' is een echte, oude begijnenwoning. Hier woonden tot de jaren '70 acht arme begijnen samen in het Sin-Jansconvent. Alle voorwerpen in het museum hebben dan ook ooit toebehoord aan Turnhoutse begijnen.
COLLECTIE
Het museumbezit geeft een beeld van de geschiedenis van de begijnen in het algemeen en van de Turnhoutse begijnen in het bijzonder. De begijnen schaften zich als collectief een aantal voorwerpen aan om het begijnhof aan te kleden. Het merendeel van de kunstvoorwerpen kochten de begijnen echter afzonderlijk of brachten ze mee van huis. De oudste objecten dateren uit de eerste helft van de 15de eeuw, de recentste uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
Enkele markante stukken: een 16de eeuws processionale, een 19de eeuws altaar met een beeld van de heilige Colomba, sculpturen van Walter Pompe, merkwaardig smoutwerk, enkele 16de eeuwse schilderijen uit de Antwerpse en Vlaamse school en een uiterst zeldzame maquette van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.

BEGIJNHOF TURNHOUT
Het Turnhoutse pleinbegijnhof gaat vermoedelijk terug tot de 13de eeuw. In 1953 werd in het Sint-Jansconvent (1693) het Begijnhofmuseum geopend. Het toont het dagelijks leven van de begijntjes thuis, in de kerk en in het convent. Het begijnhof werd in 1998 opgenomen op de Unesco-lijst van het Werelderfgoed.
Na een brand in 1562 werd het pleinbegijnhof heropgebouwd met rond een langwerpig plein de huisjes, een kerk, een convent, een infirmerie, een pastorie en verderop een dries, een schapenweide en een boomgaard.
Op de plaats van de eerste kerk, waarvan de grondvesten zijn opgegraven, staat nu een kruisberg met calvarie.
Het Sint-Jansconvent uit 1693 is opgetrokken uit baksteen met bepleisterde speklagen en omlijstingen. De oudste huizen (17de-eeuws) zijn in dezelfde stijl. De overige huizen uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw zijn soberder maar blijven toch geïnspireerd op de oudere woningen. De ingangspoort uit 1700 draagt in haar zandstenen buitengevel een beeld van de Heilige Begga en een chronogram.
De bakstenen pseudo-basilicakerk heeft een barokke voorgevel met het jaartal '1665' in een gevelsteen. Het barokinterieur is erg waardevol.
De Lourdesgrot uit 1876 is een ontwerp van F. Loyens.

€5 Gratis met museumpas

Openingsuren

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag van 14:00 tot 17:00
  • Woensdag van 14:00 tot 17:00
  • Donderdag van 14:00 tot 17:00
  • Vrijdag van 14:00 tot 17:00
  • Zaterdag van 14:00 tot 17:00
  • Zondag van 11:00 tot 17:00

Contact

Begijnhof 56
2300 Turnhout
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Turnhout

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas