Expo I Oorlog in animatie
© raoulservaiscollection
Tentoonstelling

Expo | Oorlog in animatie

Atlantikwall Raversyde

Oorlog komt vaak aan bod in (animatie)films. Zo waarschuwde de Amerikaanse tekenfilm ‘Peace on earth’ in 1939 voor oorlog. Uitgerekend dat jaar viel Duitsland Polen binnen en begon de Tweede Wereldoorlog.
Vandaag is er opnieuw oorlog in Europa. In de bijzondere setting van bunkers ontdek je kortfilms van Leonid Tyvoniuk, Raoul Servais en Roman Klochkov.

De film SIRENE (2022), van de Oekraïense filmmaker Leonid Tyvoniuk, richt zich op kinderen. Wat doe je bij een bomalarm? Deze animatiefilm wil kinderen helpen om met spanning en angst om te gaan. Het contrast tussen de kleurrijke kinderlijke figuren en de harde realiteit van de oorlog is beklijvend.

CHROMOPHOBIA (1965), van de Belgische filmmaker Raoul Servais, is een tijdloze kortfilm over een fascistisch regime. Een ketting chromofobe soldaten verstikt kleurrijke landschappen en snoert de bevolking de mond. Verzet komt in de figuur van Tijl Uilenspiegel die met zijn fratsen kleur terugbrengt. Chromophobia werd bekroond met heel wat prijzen en was de start van Raoul Servais zijn internationale carrière.

VREDE (2014) is een film van Roman Klochkov, een Belgische regisseur met Kazachse roots. Beer Victor en konijn Fritz hebben een breed wapenarsenaal in de aanslag. Ze weigeren om te onderhandelen en een oorlog tussen de dieren is onvermijdelijk. De film werd gerealiseerd binnen het project 12 minuten over vrede, ter ere van het honderdste herdenkingsjaar van WO I.

Toegang - openingsuren Atlantikwall Raversyde:
Weekdagen: 10:30 - 17:00 (Laatste toegang: 15:15), op maandag gesloten.
Vlaamse schoolvakanties, (verlengde) weekends en feestdagen: 10:30 - 18:00 (Laatste toegang: 16:15).

€10 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot en met

Contact

Nieuwpoortsesteenweg 636
8400 Oostende
info@raversyde.be

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Oostende

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas