X- Censuur en Beeldcultuur
© Musea Turnhout
Tentoonstelling

Tentoonstelling 'X - Censuur en Beeldcultuur'

Nationaal Museum van de Speelkaart

Waarom was de grondwet van het prille België zo revolutionair? Hoe zette kunstenaar Jan Bucquoy Mao in zijn onderbroek? Hoeveel bloot is té bloot voor Instagram? Worden onze zeden losser of net preutser anno 2021? Verandert de tijd je eigen blik op wat kan en wat mag? Is humor altijd grappig? Staan censuur en vrije meningsuiting pal tegenover elkaar?

Weinig onderwerpen doorheen de geschiedenis hebben de gemoederen zo beroerd als het concept ‘censuur’. Ook speelkaarten en strips zijn vaak het onderwerp van verbod en protest geweest, nu nog. Met de gloednieuwe expo X, Censuur en Beeldcultuur slaan Stripgids en het Museum voor de Speelkaart de handen in elkaar voor een breed onderzoek naar dit fenomeen.

X confronteert en verbindt. De expo brengt uiteenlopende (kunst)werken samen om overeenkomsten te zoeken tussen lokale verhalen en wereldwijde fenomenen, tussen geschiedenis en actualiteit, tussen economie en politiek, tussen kunst en kitsch. Hoe ga je vandaag om met beelden uit het verleden die niet meer passen in een hedendaags referentiekader? Hoe proberen overheid en religie al eeuwenlang de goede (?) zeden te bewaren? Hoe bepalen economische belangen wat wel en wat niet getoond kan worden?

X biedt geen antwoorden, maar vragen. Het daagt de bezoeker uit om de eigen grenzen af te tasten, maar ook om de rollen om te draaien en zich te verplaatsen in het perspectief van “de ander”.

X, legt niet het zwijgen op, maar maakt expliciet plaats voor dialoog. Tot drie maal toe wordt een groep uitgenodigd voor een residentie in de tentoonstelling. Telkens nemen een cartoonist, een denker en een kunstenaar de groep mee in een creatief denkproces rond censuur. De resultaten van die sessies gaan deel uitmaken van de expo.

Het is nodig om je bezoek vooraf te reserveren. Ook de meest recente huisregels in verband met het coronavirus vind je op de website terug.

Boek je graag een gids voor je museumbezoek? Dat kan voor een groep tot 20 personen via Toerisme & UiT, meer info op onze website.

// Met materiaal uit de collectie van het Museum van de Speelkaart, het Turnhoutse Stadsarchief en werk van o.a. Jan Bucquoy, Charel Cambré, Frommelrommel, Jef Geys, Tom Herck, Kim Lectrr, Bert Lezy, Marvano, Jef Nys, Noortje Palmers & Jasper Declercq, Marc Sleen, Jakob Smits, Liliane Vertessen en vele anderen. //

Curator: Piet Van Hecke (M HKA)

Krijg je maar niet genoeg van het thema 'Censuur'? Bezoek dan tot 4 januari ook de tijdelijke expo 'Duizend Bommen en Castraten' in de Bibliotheek van Turnhout:

Niet alleen journalisten worden soms gehinderd of bedreigd. Ook cartoonisten en stripauteurs hebben altijd al in de frontlinie gestaan wanneer het erop aankwam vrijuit te kunnen spreken. Auteur, stripkenner en Turnhoutenaar Jan Smet beschrijft in zijn levenswerk hoe censuur de strip in haar macht hield.

De bijhorende expo neemt je mee door een eeuw van spanningen. Met aan de ene kant tekenaars en scenaristen, aan de andere kant uitgevers, hoofdredacteurs, pastoors en politici.

Tijdens de openingsuren van Bibliotheek Turnhout:
ma-do: 10-20 uur
vr-za: 10-17 uur
zo: gesloten

Samen met Stripgids. De tentoonstelling was eerder te bewonderen in BOZAR.

Geen meerprijs gekend. Vraag info bij museum.

Openingsuren

tot

Contact

Druivenstraat 18
2300 Turnhout
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Turnhout

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas