Klee ontmoet Ensor
© Toerisme Oostende vzw
Tentoonstelling

Klee ontmoet Ensor

Het James Ensorhuis

Op het eerste gezicht lijken Paul Klee (1879-1940) en James Ensor (1860-1949), alsook hun werk, totaal van elkaar te verschillen. Niet alleen behoren beide kunstenaars tot een andere generatie, ook door hun afkomst en nationaliteit onderscheiden ze zich. Doch bij nader toezien kunnen we gemeenschappelijke kenmerken ontdekken.

Wat hen beiden typeert is de zin voor het groteske en de satire. Al in 1904 bestudeerde Klee naast het grafisch werk van Beardsley, Blake en Goya in het Kupferstichkabinett in München, eveneens het grafisch werk van James Ensor. Het is dankzij hun gemeenschappelijke vriend, de Zwitserse kunstenaar Jacques-Ernst Sonderegger (1882-1956) dat Paul Klee het werk van James Ensor nog beter leert kennen.
Zowel Ensor als Klee hanteren in sommige van hun gravures een similaire grillige beeldentaal die zich onderscheidt door een ogenschijnlijke maar bedrieglijke naïviteit. Verschillende prenten, zowel van Ensor als van Klee, refereren aan straatgraffiti, aan kindertekeningen of aan tekeningen van zogenaamde zwakzinnigen. De Duitse psychiater en kunsthistoricus Hans Prinzhorn (1886-1933) verwees eveneens naar Ensor in zijn publicatie Bildnerei der Geisteskranken (1922) die op Paul Klee een blijvende indruk zal achterlaten.

Wat Klee en Ensor allebei fascineert is de wereld van het theater en de marionet. In talrijke prenten, tekeningen en schilderijen beelden Ensor en Klee, elk op hun idiosyncratische manier, de groteske wereld van de vermomming en van de ‘transfiguratie’ uit.
Ook in talrijke karikaturen spotten beiden met hun tijdgenoten en stellen wantoestanden aan de kaak.

De tentoonstelling in het Ensorhuis in Oostende, waarbij een selectie van werken zal worden getoond, heeft de bedoeling om de parallellen tussen beide kunstenaars aan het licht te brengen. Het zal in België een primeur zijn dat werken van beide kunstenaars op een intieme manier worden geconfronteerd en in dialoog gaan met elkaar. Dit dankzij de vrijgevige bruiklenen van het Zentrum Paul Klee, Bern en Mu.ZEE en de Ensorstichting, Oostende.

€10 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot

Contact

Vlaanderenstraat 29
8400 Oostende
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Oostende

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas