Circonstances - Fernand Deligny
© Museum Dr. Guislain
Tentoonstelling

Circonstances - Fernand Deligny

Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain laat zich een jaar lang inspireren door de Franse pedagoog Fernand Deligny, die ook filosoof, schrijver, filmmaker en kunstenaar was.
Hij startte in 1967 een opvangnetwerk in de Cévennes voor kinderen met een vaak autistische problematiek.
Experiment stond er centraal: zonder gebruik te maken van gesproken taal creëerde hij een kleine samenleving die in schril contrast stond met het instellingsleven.
Deligny’s benadering van zorg, opvoeding, en sociaal werk vertrekt vanuit een fundamentele kritiek op de intentie om mensen te verbeteren en aan te passen.
Die zorglogica werkt ook vandaag nog door in hedendaagse zorg-, en sociaal-werkpraktijken, waarbij diagnostiek wordt ingezet om onaangepastheid weg te werken.
Deligny’s benadering opent ook het perspectief om respect uit te drukken voor het enigmatische van elk individu.
Zorgverleners, opvoeders en sociaal werkers zijn volgens Deligny ‘créateurs de circonstances’. Deligny nodigt hen uit om praktijken te ontwikkelen als ‘tentatives’: pogingen waarin individu’s, ongeacht hun verstoring of onaangepastheid, tot initiatieven kunnen komen die ook relevant zijn voor anderen.
Circonstances start als een tentoonstelling met onder meer de kaarten met ‘lignes d’erre’ en foto’s, maar transformeert tot een werkplaats die kunstenaar Simon Allemeersch samen met jongeren uit de Gentse psychiatrie vormgeeft.
In 2022 wordt Balayer – A Map of Sweeping van Imogen Stidworthy getoond, een video-installatie die de Engelse kunstenares maakte na een bezoek aan een van de leefgemeenschappen in Monoblet. Doorheen het hele jaarproject staat de vraag ‘Hoe kan het ideeëngoed van Deligny ons ook vandaag inspireren?’ centraal.
Gesloten op vrijdag 24 december, zaterdag 25 december, vrijdag 31 december en zaterdag 1 januari.
Bekijk de toegankelijksheidsinfo van het museum

€10 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot

Open op:

  • Dinsdag van 9:00 tot 17:00
  • Woensdag van 9:00 tot 17:00
  • Donderdag van 9:00 tot 17:00
  • Vrijdag van 9:00 tot 17:00
  • Zaterdag van 13:00 tot 17:00
  • Zondag van 13:00 tot 17:00

Contact

Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent
+32 9 398 69 50
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Gent-Dampoort

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas