Zulma. Muze en manager
© Hanne Van Assche
Tentoonstelling

Zulma. Muze en manager

Roger Raveel Museum

Het verhaal wil dat naast elke belangrijke kunstenaar een sterke vrouw staat. Zo was Zulma De Nijs alles voor Roger Raveel. Of zoals Hugo Claus, de jarenlange huisvriend, het in die ene regel uit zijn gedicht Voor de poort formuleerde: ‘Aanwezig zijn, dat is voldoende.’ En dat is ze geweest, zowel in het leven als in het oeuvre van de kunstenaar.


Na hun trouw in 1948 zorgde Zulma met haar winkeltje in Machelen-aan-de-Leie voor de inkomsten. Zo kon Roger in een door zijn vader op zolder ingericht atelier schilderen. Daar ontstonden meesterwerken als Vier witte paaltjes in mijn tuin (1948), Man voor blauwe muur met zwarte kat (1953), Vrouw met rode arm (1949) en Vrouw met revolver (1950).


Ook later kwam Zulma in beeld op talloze tekeningen, etsen en schilderijen. Ze hoefde nauwelijks nog te poseren. Vanuit de losse pols wist hij haar trefzeker te portretteren. Zulma aan tafel, aan het kaarten, een kruiswoordraadsel aan het oplossen, aan het raam kijkend naar het atelier, enzovoort.


Altijd nam ze het op voor haar Roger. Critici die negatief over Raveel schreven, konden zich aan een uitbrander verwachten. Raveel bleef haar hiervoor altijd dankbaar. Toen het op latere leeftijd minder goed met haar ging, zorgde hij voor haar. Zo nam hij haar vaak mee naar zijn atelier, waar ze naast hem zat terwijl hij werkte.


Zulma. Muze en manager is een ultiem eerbetoon aan de uitzonderlijke vrouw die voor Roger Raveel niet alleen muze, maar eveneens manager avant la lettre is geweest. Haar naam blijft dan ook eeuwig verbonden met het werk van Raveel.


Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt een gelijknamige publicatie uitgegeven.


Curator: Carlos Alleene

€10 Gratis met museumpas

Openingsuren

zondag tot en met zondag

Open op:

  • Woensdag van 11:00 tot 17:00
  • Donderdag van 11:00 tot 17:00
  • Vrijdag van 11:00 tot 17:00
  • Zaterdag van 11:00 tot 17:00
  • Zondag van 11:00 tot 17:00

Contact

Gildestraat 2-8
9870 Zulte
09 381 60 00
rogerraveelmuseum@vlaanderen.be

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas