CEphoto, Uwe Aranas / Wikimedia Commons. © CEphoto, Uwe Aranas / Wikimedia Commons.

Op daguitstap naar Namen

29 juli 2022

Doorkruis de hoofdstad van Wallonië met de museumpas

Knus, charmant en schilderachtig - iedereen die de stad Namen bezocht heeft, kan beamen dat die beschrijving de nagel op de kop is. Langs de kronkelende Samber en Maas bruist het van de gezellige cafés, shops en natuurlijk ook … musea. Wij puzzelden een route in elkaar waarmee je alles uit je dag kan halen. Volg ons spoor en vergeet je museumpas niet!

Eerste museumstop: TreM.a

Op amper vijf minuten van het station van Namen vind je TreM.a, het Museum voor Oude Kunsten. Meteen een voltreffer, want hier schuilt een van de zeven wonderen van België: de kerkschat van Hugo d'Oignies. Deze oogverblindende collectie Maaslandse kunst telt zo’n dertig stukken goudsmeedwerk uit voornamelijk de 13de eeuw. Een ander favoriet meesterwerk dat je kan bewonderen in TreM.a, is het altaarstuk van Belvaux van de hand van de meester van Waha. De goede bewaring van de oorspronkelijke polychromie is verrassend. Verlies jezelf in de panoramische landschappen van Henri Bles om je bezoek te beëindigen – TreM.a beschikt over de grootste verzameling ter wereld van deze kunstenaar!

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 220 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

KOOP DE MUSEUMPAS

© Herri Bles, Landschap met Sint Hiëronymus, detail, TreM.a.

Tweede museumstop: Félicien Rops Museum

“Rops suis, vertueux ne puis, hypocrite ne daigne.” Félicien Rops is een van de meest gerenommeerde Belgische kunstenaars van de negentiende eeuw. Het museum dat in zijn woonplaats aan hem is gewijd, dompelt je onder in de kunst en gedachten van de kunstenaar. Het ropsiaanse werk is rijk aan stromingen: van realisme (Un enterrement au pays wallon) tot symboliek (Pornocratès), van gravure tot illustratie, van sociale karikatuur tot erotische tekening. Dit museum slaagt erin om de complexiteit van Félicien Rops duidelijk en gestructureerd over te brengen. Bonus van het bezoek: de prachtige tuin, een eerbetoon aan de botanische passie van de kunstenaar.

© Un enterrement au pays wallon, 1963, litographie, 36 x 65 cm, Féderation Wallonie - Bruxelles en dépôt au musée Félicien Rops, Province de Namur, inv. PER E0169.1.CF

Tijd voor een pauze:

Je kan natuurlijk altijd een drinkbus water meenemen om de dag te overleven, maar een beetje verwennerij kan nooit kwaad, toch? Na zoveel kunst en geschiedenis ga je naar Art Salon in het hart van Namen om wat te keuvelen en even neer te ploffen. Je vindt er cocktails en heel wat lokale bieren. Zin in een hapje? Ga een huisgemaakte cupcake halen bij les Cup’inn of kies een van de vele lunchplekjes in de buurt.

Derde museumstop: Citadel van Namen  

Een van de unieke elementen in de stad is de Citadel die hoog op een berg staat te pronken. Een bezoek aan Namen is dus niet compleet zonder de 100 meter hoge klim. Nu je even bijgetankt hebt, doe je die vast in een vingerknip. Bovenaan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht en kan je met je museumpas ook binnen in het bijbehorende Bezoekerscentrum Terra Nova. Daar pik je wat mee over de geschiedenis van de stad aan de hand van panelen, foto’s, schaalmodellen en video’s. 

Leuke extra: dankzij je museumpas, mag je ook gratis meerijden met het toeristentreintje dat tuft langs de oude muren van het fort.

© Citadel van Namen, bezoekerscentrum Terra Nova - © Sébastien Roberty

Meer musea in Namen? 

Maak je eigen variatie op deze daguitstap en spring bijvoorbeeld binnen bij Le Delta om hedendaags kunsttalent te ontmoeten of wijk af naar Le Pavillon, een mooie mix tussen kunst, wetenschap en technologie. In de zomer is ook het Aardbeimuseum de moeite. Dan is de blozende vrucht op haar best. 

Met de museumpas bezoek je deze en meer dan 220 andere musea gratis. Een heel jaar lang. Heb je er nog geen? Koop hem eenvoudig hier.

245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

307 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas