Ontdek 5 schitterende kunstwerken ter ere van mama

Op 12 mei is het moederdag, ook in onze Belgische musea.

24 avril 2019

Holbein
© museumPASSmusées

Op moederdag (en eigenlijk ook op alle andere dagen) verdienen mama’s het om op zo veel mogelijk manieren te worden geëerd - en zeker via de kunsten! We introduceren je graag tot de misschien wel 5 mooiste moeder-kindtaferelen die momenteel te bewonderen zijn in onze Belgische musea.

George Minne, Moeder en kind in het mudel (Deinze)

Museum van Deinze en de Leiestreek - www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Dominique Provost
© Museum van Deinze en de Leiestreek - www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Dominique Provost

Het moeder-kindduo was een van Minnes favoriete onderwerpen. In dit prachtige beeld is het tafereel gesculpteerd met een uiterst expressieve geometrie. Strekt de moeder haar schouders terwijl ze haar kindje wiegt of is het gewoon een theatrale pose? Aan jou om dat te bepalen!

Anders Zorn, Met moeder, 1895 in het Museum voor Schone Kunsten (Gent)

Museum voor Schone Kunsten Gent - www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens
© Museum voor Schone Kunsten Gent - www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens

De eerste kennismaking met de zee, brrrr! Gelukkig is mama erbij. Anders Zorn is een van de grote Scandinavische schilders van het einde van de negentiende eeuw, en een van de eersten die het aandurfde om te schilderen en plein air. Dit intieme tafereel is er het resultaat van.

Gustave Marissiaux, Portret van een moeder en haar kind in het Fotografiemuseum (Charleroi)

Fotografiemuseum Charleroi
© Fotografiemuseum Charleroi

Marissiaux is een van de eerste Belgische fotografen die het allerprilste begin van het leven vastlegt op de gevoelige plaat. Het beeld ontroert diep, door de uitgeputte, maar tegelijkertijd stralende uitdrukking op het gezicht van de moeder.

René de Pauw, Moeder en kind, 1942 in het Groeningemuseum (Brugge)

Musea Brugge - www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens
© Musea Brugge - www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens

Gebruik maken van het dutje van je baby om zelf even te rusten: moderne moeders weten dat dat een must is. René de Pauw schildert de scène met een grote tederheid maar ook met de robuste vormen en in de aardekleuren die zo typisch zijn voor het Vlaamse expressionisme van de twintigste eeuw.

Sarah Vanagt, Still Holding Still, Argos, centrum voor kunst en media (Brussel)

Sarah Vanagt
© Sarah Vanagt

In deze gefilmde hommage aan het genre van de gestileerde familieportretten zoals die al van bij het begin van de fotografie bestaan stelt Sarah Vanagt moeder (die wel degelijk gesluierd aanwezig is!) en kind voor de old skool challenge: slagen ze erin om de hele duur van de fotosessie stil te blijven zitten?

Nog geen museumpas om samen met een prachtige mama een bezoekje te brengen aan deze prachtwerken? Bestel hem hier en... vergeet hem niet te registreren!

148 musées

Dès maintenant, vous pouvez visiter tous les musées participants pendant un an. Pas une fois, mais aussi souvent que vous le souhaitez !

Découvrez tous les musées

259 expositions

Vous pouvez également visiter les expositions temporaires des musées participants gratuitement ou à un tarif fortement réduit.

Découvrez toutes les expositions

1 pass musées

Tout ceci avec seulement 1 pass. Achetez-le dans un de nos musées ou commandez-le ici. 

Commandez le pass