musée BELvue © museumPASSmusées / Martin Corlazzoli

Zomertip: 7 expo’s die enkel nu lopen

12 juli 2024

Uitstapjes met schilders, dieren en springkastelen

Je hoeft niet ver te gaan om een heerlijke vakantie te beleven. Er lopen deze zomer heel wat prachtige tentoonstellingen in onze Belgische musea. Zet ze op je verlanglijstje en combineer ze met een uitgebreide citytrip, een fietstocht of gewoon, met een terrasje in de zon. En haast je, want de meeste eindigen na de zomer! 

1) Biënnale van de Schilderkunst in de Leiestreek

Dobberen in een bootje, trappen op de fiets of zigzaggen tussen de bomen: de groene Leiestreek rond Gent is de perfecte uitvalsbasis voor een ontspannende namiddag. Zeker deze zomer, want drie kunstmusea organiseren er voor de 9e keer de Biënnale van de Schilderkunst

In het Roger Raveel Museum gaan hedendaagse kunstenaars in gesprek met het œuvre van Raveel, ter ere van het 25-jarig bestaan van het museum. In mudel. Museum van Deinze en de Leiestreek ligt de focus op enkele leerlingen van schilder Emile Claus en in Museum Dhondt-Dhaenens kijken kunstenaars naar de ecologische, materiële en maatschappelijke dimensies van schilderen. Neem je fiets en combineer ze allemaal of spreid je bezoekjes over meerdere dagen. Misschien ligt er wel een hotelletje in de buurt?  

De Biënnale loopt nog tot en met 1 september | € 20 (combi) of gratis met de museumpas

2) De Nationale Expo in KBR

In februari ging de 3e editie van De Nationale Expo van start, een wedstrijd en tentoonstelling voor verborgen kunsttalent. Iedereen die met beeldende kunsten bezig is, zowel volwassenen als kinderen, mocht meedoen. En dat in heel wat disciplines, gaande van schilderkunst tot AI. De enige vereiste? Het werk moest gebaseerd zijn op James Ensor, de Belgische kunstenaar die exact 75 jaar geleden overleed. Bijna 3000 kunstenaars zonden een werk in! Het publiek en een vakjury kozen hun 70 favorieten die je nog tot eind juli kan bewonderen in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België op de Kunstberg in Brussel.

Graag een citytrip koppelen aan dit bezoek? Volg onze uitgestippelde route door de Koningswijk

De expo loopt nog tot en met 31 juli | Gratis

De Nationale Expo editie Ensor
© De Nationale Expo editie Ensor - museumPASSmusées

3) Cécile Miguel en Abstracte kunst in La Boverie

Het populaire kunstmuseum La Boverie in Luik heeft deze zomer niet één, maar twee expo’s voor ons in petto. In Cécile Miguel | onder de schijn (her)ontdek je een bijzonder Belgisch talent. Cécile Miguel was een kunstenaar en schrijver uit Charleroi die zelfs ooit werd tentoongesteld naast Picasso en Miró. Na 40 jaar krijgt ze in La Boverie opnieuw een - welverdiende - retrospectieve. De tweede expo, Abstract, bundelt 100 unieke werken in het genre, van uitvinder Kandinsky tot de meest hedendaagse kunstenaars. 

De expo over Cécile Miguel loopt nog tot en met 31 augustus, de expo ‘Abstract’ loopt nog tot en met 18 augustus | € 12 of gratis met de museumpas

245 zomeruitstapjes met de museumpas

Word toerist in eigen land met de museumpas en krijg een jaar lang toegang tot 245 Belgische musea en hun tentoonstellingen. Perfect te combineren met een citytrip, een wandeling of een gezellige picknick. Ook zin in een zalige zomer?


4) Any Way The Wind Blows in C-mine

Deze zomer blaast C-mine in Genk je (bijna letterlijk) omver. Any Way The Wind Blows is een kunstfestival waarin lucht centraal staat. Van kleurrijke springkastelen en een machine die windstromen nabootst tot gigantische opblaasbare sculpturen en vliegers. Alle creaties zijn gemaakt door zowel nationale als internationale artiesten. Pik ook een van de vele randactiviteiten mee en zak weg in de stoelen van de zomerbar. Uitstap: geslaagd! 

Het festival loopt nog tot en met 15 september | € 15 of gratis met de museumpas

Any Way The Wind Blows
© Boumediene Belbachir - Any Way The Wind Blows, C-mine

5) Jane Graverol in het René Magritte Museum & Museum voor Abstracte Kunst

Jane Graverol woonde en werkte in Brussel en werd al snel een van de belangrijkste kunstenaars van het Belgische surrealisme. Op jonge leeftijd maakte ze kennis met René Magritte, een ontmoeting die zich jaren later nog steeds weerspiegelt in haar werk. Het René Magritte Museum & Museum voor Abstracte Kunst in Jette gaat na wat de gelijkenissen tussen de kunstenaars zijn en stelt je voor aan 15 mysterieuze werken van Graverol.

De expo loopt nog tot en met 20 oktober | € 10 of gratis met de museumpas

6) Stellar Scape in Le Pavillon

Droomde jij er als kind van om rond te wandelen op de maan? Of vraag je je af hoe het daar boven moet zijn wanneer je ‘s avonds naar de sterrenhemel staart? Kunst- en wetenschapsmuseum Le Pavillon in Namur lanceert deze zomer een nieuwe tentoonstelling die je naar de ruimte katapulteert (niet letterlijk, geen zorgen). Via kunstinstallaties ga je samen op zoek naar de functie van het ‘Land van de Nacht’. Is het een toekomstige toeristenbestemming, een observatorium of een dumpplaats voor ons puin? Stof tot nadenken.  

De expo loopt nog tot en met 26 januari 2025 | € 10 of gratis met de museumpas

Stellar Scape in Le Pavillon
© Antonin Weber - Le Pavillon

7) Dierenleven in M HKA

“Dieren hebben niet dezelfde gevoelens als mensen” - is dat een standpunt dat jij volgt of van tafel veegt? In het M HKA gaan beeldende kunstenaars deze zomer aan de slag met de vraag wat het betekent om ‘een dier te zijn’. Naast de meest kleurrijke video’s, tekeningen en muurschilderingen, vind je in Dierenleven ook een sonische ruimte. Audio, dus. Spits je oren voor lachende ratten, verborgen geluiden in het Amazonewoud en het gezang van vogels van over de hele wereld. 

De expo loopt nog tot en met 22 september | € 14 of gratis met de museumpas

Meer zomertips?

245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

331 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas