Cornelis de Vos, 'Familieportret', 1630, MSK Gent
© Cornelis de Vos, 'Familieportret', 1630, MSK Gent
Tentoonstelling

De collectie

Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK)

Het MSK beschikt over een indrukwekkende topcollectie. In de verrassende presentatie etaleren we de collectie in al haar diversiteit, gespreid over maar liefst 35 zalen. Je ontdekt er nieuwe thema’s, monografische zalen en tientallen nooit eerder getoonde werken, in een parcours dat belooft te prikkelen en te verrassen.

Kunst in alle vormen
Het MSK is uiteraard bekend voor topkunst van de 14de tot de 20ste eeuw, met publiekslievelingen zoals Jheronimus Bosch, Pieter Paul Rubens, James Ensor, Emile Claus of René Magritte. Maar veel rijkdom zit verborgen achter de schermen. We brengen die diversiteit naar boven: van beeldhouwwerk en kunst op papier tot buitenbeentjes zoals voorstudies en ateliermateriaal.

Religieuze voorwerpen vullen de middeleeuwse kunst aan, via ontwerptekeningen en materiaalstudies ontsluieren we het creatieproces en tonen we de hand van de schilder en de beeldhouwer. Enkele schilderijen komen vrij in de ruimte te staan, zodat het voor het eerst mogelijk is om hun beschilderde achterzijde te bewonderen. We confronteren progressieve met behoudsgezinde kunstenaars, terwijl kunsttijdschriften de moderne jaren 1920 tot leven wekken.

Nieuwe thema’s en verhalen
De kunstwerken gaan voortaan op intensere manieren in dialoog met elkaar en met de bezoeker. Bovendien wordt het chronologische parcours geregeld onderbroken door nieuwe themazalen. Die nodigen de bezoeker uit tot reflecties over de eeuwen heen. Over armoede en rijkdom, de relatie tussen stad en platteland, of over hoe mensen zichzelf en hun geliefden vereeuwigen in een portret.

De mens in zijn alledaagse bestaan loopt als een rode draad door deze themazalen. Het museum toont zo hoe elk kunstwerk vele verhalen in zich draagt: deze van de kunstenaar die het maakte, van de wereld waarin het ontstond, maar net zo goed deze die de kijker er zelf in leest. De vragen die mensen via kunst willen beantwoorden, waren vroeger niet zoveel anders dan vandaag. En wanneer wij kijken naar hun creaties, kunnen we niet anders dan ons eigen verhaal toe te voegen aan het hunne.

Ruimte voor actuele kunst
In de presentatie iser geregeld ruimte voor ingrepen door actuele kunstenaars. Zij laten zich inspireren door de historische collecties en introduceren nieuwe perspectieven. Zo is de fresco 'The Arena' door Luc Tuymans letterlijk ingebed in de museummuren. Patrick Van Caeckenbergs 'sigarenkistje' biedt een hedendaagse kijk op de vroegmoderne Wunderkammer, en in de inkomhal nodigt 'Written Room' door Parastou Forouhar je uit tot nadenken over taal en identiteit.

Lees meer over 'The Arena'.
Lees meer over 'Het sigarenkistje'.
Lees meer over 'Written Room'.

Audiogids
Vraag aan de balie je gratis audiogids voor volwassenen of voor kinderen.

De audiogids neemt je mee door de kunstgeschiedenis, bevat visuele beschrijvingen voor slechtzienden, muzikale interpretaties van kunstwerken, actuele beschouwingen door onze jongerenploeg, en LGBTQ+ perspectieven op de kunst.


Curatoren
Dr. Johan De Smet
Dr. Cathérine Verleysen
Dr. Frederica Van Dam

Met medewerking van
Lieven Gerard
Joost Surmont

€13 Gratis met museumpas

Openingsuren

Alle dagen open

Contact

Fernand Scribedreef 1
9000 Gent
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Gent-Sint-Pieters

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas