Tronende Madonna omringd door heiligen
© Karin Borghouts
Tentoonstelling

Studio Rubens - Tronende Madonna omringd door heiligen

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

In het najaar van 2023 gaat de restauratie van het gigantische altaarstuk Tronende Madonna omringd door heiligen van Peter Paul Rubens van start. Door de gigantische omvang van het meesterwerk moet de restauratie noodgedwongen op zaal uitgevoerd worden. De Tronende Madonna omringd door heiligen is zó groot dat Studio Rubens maar liefst een kwart van de Rubenszaal inpalmt. Het museum maakt van de nood een deugd en creëert hiervoor een bijzondere setting: Studio Rubens.  Daarin ondergaat het meesterwerk twee jaar lang een geduldige restauratie. 

Het scannen en analyseren van het doek; de vernisafname; de behandeling van de achterzijde; het aanbrengen van de nieuwe vernislaag … Elke fase in het proces vereist engelengeduld.


Om Tronende Madonna opnieuw te laten schitteren zoals weleer zijn de restauratoren en onderzoekers maandenlang intensief in de weer op een imposante stelling. Bezoekers volgen op enige afstand de restauratie mee. Voorafgaand aan de restauratie vindt een onderzoek plaats door het team collectieonderzoek van het KMSKA in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. 

€20 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot en met

Contact

Leopold de Waelplaats 1
2000 Antwerpen
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Antwerpen-Zuid

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas