Thomas Boivin - 'Belleville'
© Thomas Boivin - 'Belleville'
Tentoonstelling

Thomas Boivin - 'Belleville'

Fondation A Stichting

Thomas Boivins foto’s van Belleville, in Parijs, tonen de stad in gebruik – organisch, rommelig, ongeordend. Ze missen opzettelijk de stereotiepe kenmerken van Hausmanns geplande visie op de stad, maar zijn nog steeds mooi, romantisch zelfs. Belleville realiseerde Boivin op basis van zijn eigen ervaringen, hij fotografeerde enkel plaatsen en mensen in de buurt van zijn huis: de grenzen van het project waren bepaald door de afstand die hij op een dag tijd met gemak kon afleggen.

Belleville weerspiegelt het verstrijken van de tijd, de seizoenen, de beweging van het oog van grond naar boom naar hek naar persoon. Boivin blijft overal in de openbare ruimte, houdt zich aan de paden en documenteert de grenzen – hekken, trottoirs, etalages met gordijnen waar we niet doorheen kunnen kijken. Hij legt privémomenten vast in de openbare ruimte, zijn onderwerpen weten dat hij er is, ze zijn medeplichtig en comfortabel, maar er zijn nog steeds barrières. De verzamelde beelden balanceren op een dunne lijn, tussen dichtbij genoeg om te ontroeren en ver genoeg om intrusie vermijden.

Place de la République is een work in progress, dat voor het eerst in het openbaar getoond wordt bij Fondation A Stichting.
In tegenstelling tot Belleville zijn deze portretten van Parijse jongeren vanuit een vaste positie genomen. Boivin keert telkens terug naar hetzelfde plein, niet ver van zijn woning, met een camera op een statief. Net als in Belleville zijn zijn onderwerpen duidelijk gewillige ‘sitters’. Het geheel van foto’s benadrukt de relatie tussen onderwerp en kunstenaar en de betekenis van de erkenning van het bestaan van de ander door te vragen om zijn of haar portret te mogen maken.

Beide projecten zijn lichtjes getekend door de diep doordrongen nostalgie en melancholie van Parijs. Door zijn praktijk te verankeren in zijn eigen buurt drukt Thomas Boivin met zijn beelden vooral een nieuwsgierigheid naar zijn directe omgeving uit, een verlangen naar een vorm van intimiteit in de openbare ruimte en vooral een bekommernis om de anderen.

Tristan Lund, curator van de tentoonstelling.

Gesproken talen : Engels, Frans, Nederlands

€5 Gratis met museumpas

Openingsuren

tot

Open op:

  • Woensdag van 13:00 tot 18:00
  • Donderdag van 13:00 tot 18:00
  • Vrijdag van 13:00 tot 18:00
  • Zaterdag van 13:00 tot 18:00
  • Zondag van 13:00 tot 18:00

Contact

Van Volxemlaan 304
1190 Vorst
info@fondationastichting.be
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Zuidstation

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Meer over dit museum

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas