6 leuke gezinsuitjes voor de krokusvakantie

Want een museum is er voor volwassenen én kinderen

15 februari 2023

Fitting in_Z33
© Selma Gurbuz - expo 'Fitting in' in Z33 Hasselt

Hebben je (klein)kinderen een weekje vakantie, maar is je inspiratie even op? Sla de binnenspeeltuin over en ga samen op museumbezoek. Van deze 6 uitstappen wordt iedereen blij. 

1) Op zoek naar jezelf in Z33 (5 tot 12 jaar)

Kleurrijke slierten, bloemetjesbehang, tenten en zwevende kleren. In de tijdelijke expo ‘Fitting in’ in het Hasseltse Z33 trekken alle kinderen grote ogen. Hoe kan je deel uitmaken van onze diverse samenleving zonder jezelf erin te verliezen? Via mode, design en fotografie tonen kunstenaars hoe we op zoek zijn naar onze eigen identiteit. Om ook de kinderen die achterliggende boodschap mee te geven, ontwikkelde Z33 een leuk familieparcours. Met verschillende puzzelstukjes maken ze hun eigen avatar. Knip en plak en kijk om je heen om jezelf en elkaar beter te begrijpen. 

De expo ‘Fitting in’ loopt tot en met 26 februari 2023 en is gratis met de museumpas.

2) Dilemma’s in het Muziekinstrumentenmuseum (5 tot 10 jaar)

Ben jij een toeterende trompet? Zo zacht als de snaren van een harp of eerder zo scherp als een viool? In het dilemmaspel van het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum ga je op zoek naar jouw favoriete instrument. Met een routeplanner ga je samen op tocht door het museum boordevol alledaagse en meer excentrieke instrumenten. Je krijgt 10 keuzes voorgeschoteld en op het einde toont het museum welk instrument het best bij je past. Hoe dat dan klinkt? Zet je koptelefoon op en luister goed … 

Van 18 tot en met 26 februari (gratis voor kinderen tot en met 14 jaar en met de museumpas). Een initiatief van Krokuskriebels.

Dilemmaspel in het Muziekinstrumentenmuseum
© Dilemmaspel in het Muziekinstrumentenmuseum

3) Fascinerende fossielen in Musée L (vanaf 5 jaar)

Als je geluk hebt, vind je er wel eens eentje op wandeling: een fossiel! Deze bijzondere stenen zijn herinneringen aan honderden of zelfs duizenden jaren geleden. Neem je nieuwsgierige wetenschapper mee naar Musée L in Louvain-La-Neuve voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Fossielen & Fictie’. Je bewondert er wezentjes die al lang van de wereld verdwenen zijn en werpt een blik op de toekomst. Als wij in onze huidige tijd fossielen zouden achterlaten, hoe zouden die er dan uitzien? De studenten Beeldende kunst van de ARTS² academie tonen je hun interpretaties. En wat denk jij? Ga op speurtocht en verzin je eigen fossiel. 

Ook leuk: op 22 en 26 februari organiseert Musée L een familiedag voor kinderen van 5 tot 12 jaar en hun ouders. Met een ontdekkingsboekje leer je verschillende kunstmaterialen kennen. 

De familiedag kost € 5 per persoon of slechts € 2,5 met de museumpas. Toegang tot het museum is gratis met de museumpas.

4) Een beestig familieparcours in Stadsmuseum Lier (van 4 tot 8 jaar)

In het Stadsmuseum Lier leer je alles over de Lierenaren van vroeger en nu. Bij die Lierenaren zitten niet alleen mensen, maar ook dieren. In elke zaal vind je een ander dier en die heeft voor jou en je kinderen een pretpakket klaargestoomd. Lees eerst het verhaaltje voor en voer daarna samen de verschillende opdrachten uit. Teamwork makes the dream work! Zijn die prikkels wat te veel voor jouw kindje? Op Prikkelarme Maandag staat het museum helemaal ter beschikking voor kinderen met bijzondere noden.  

Van 18 tot en met 26 februari (gratis voor kinderen tot en met 14 jaar en met de museumpas). Een initiatief van Krokuskriebels

5) Doe een heldendaad in het Broodhuis (10 tot 14 jaar) 

Dé held van het Museum van de Stad Brussel (Broodhuis) is ongetwijfeld Sint-Michiel. Een toffe, moedige kerel, maar ook een beetje een warhoofd. Om de haverklap verliest hij zijn spullen en zelfs zijn vrienden. Willen jullie hem een handje helpen? Vraag een spelboekje aan het onthaal en ga samen op speurtocht. Los verschillende raadsels op en trek met je antwoorden naar de Grote Markt om de verloren vriend te vinden. Zo worden jullie een nog grotere held dan Sint-Michiel zelf!  

Van 18 tot en met 26 februari (gratis voor kinderen tot en met 14 jaar en met de museumpas). Een initiatief van Krokuskriebels

Tine Schoemaker - Krokuskriebels in het AfricaMuseum
© Tine Schoemaker - Krokuskriebels in het AfricaMuseum

6) Afrika in de vingers in het AfricaMuseum (8 tot 12 jaar)

Ook wie minder goed ziet, moet een museum ten volle kunnen beleven. Daarom heeft het AfricaMuseum een reeks workshops uitgewerkt voor kinderen met een visuele beperking. Proef, voel, ruik en luister naar de verschillende thema’s in het museum. Je kiest zelf waar je zin in hebt: een interactief muziek verhaal, het leven ontdekken uit het regenwoud of bijleren over maskers. Zo word jij een echte Afrika-kenner. 

De workshops vinden plaats op 21, 23 en 25 februari op verschillende tijdstippen. De workshops zijn gratis voor kinderen onder de 14 jaar. Ouders hebben gratis toegang met de museumpas. Kijk op de website van Krokuskriebels voor meer informatie.  

Tijdens de krokusvakantie doen verschillende Vlaamse en Brusselse musea mee aan Krokuskriebels, een initiatief van de Gezinsbond. Ze verwennen families met allerlei doe-activiteiten en hebben deze editie ook extra aandacht voor kindjes met een beperking. Bekijk het volledige programma en kies je favorieten.

Als ouder ga je gewoon gratis mee binnen, met je museumpas. Heb je er nog geen? Koop hem hier.

228 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

280 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas